Πέτρε Ντέα, Υπουργός Γεωργίας Ρουμανίας: «Οι αγρότες μένουν με τα προϊόντα στο χέρι ενόσω οι τιμές πέφτουν»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ρουμανική γεωργία, με συνέπειες που είναι αδύνατον να ποσοτικοποιηθούν προς το παρόν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, Πέτρε Ντέα, με βάση το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Οι Ρουμάνοι αγρότες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση, δηλαδή «με τις αποθήκες τους γεμάτες με την περσινή σοδειά και τους λογαριασμούς τους άδειους», ανέφερε ο Ντέα. Αυτό οφείλεται «στις μαζικές ροές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από την Ουκρανία», εξήγησε. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το υπουργείο, από την αρχή της περιόδου εμπορίας μέχρι σήμερα, η Ρουμανία έχει μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα από καθαρό εξαγωγέα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, μια κατάσταση που θεωρείται δυσμενής για την οικονομική κατάσταση των Ρουμάνων αγροτών.

«Σχεδόν τρία εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και ελαιούχων σπόρων εισήλθαν στο έδαφος της Ρουμανίας μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Παρότι αποκομίσαμε χαμηλότερη παραγωγή σιταριού από τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ξηρασίας, η Ρουμανία μπόρεσε να εξάγει μόνο 2 εκατ. τόνους από το δυναμικό των 4-5 εκατ. τόνων. Εάν οι αγρότες δεν διαθέσουν τα προϊόντα τους, τότε πέφτει η πιστοληπτική ικανότητά τους στις τράπεζες. Είμαστε σε ευάλωτη κατάσταση», προειδοποίησε ο υπουργός.