Πέτρος Κόκκαλης: Ημερίδα με θέμα «Ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και βιώσιμη γεωργία»
H ψηφιοποίηση και η χρήση δεδομένων στη γεωργία, οι βέλτιστες πρακτικές, αλλά και οι προκλήσεις που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας συζητήθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη στις Βρυξέλλες και συνδιοργανώθηκε από το Συνέδριο για το Μέλλον της Γεωργίας (Forum for the Future of Agriculture) και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (Institute for European Environmental Policy -IEEP).
«Είναι ο τρόπος να καταφέρουμε περισσότερα, με λιγότερα», είπε ο κ. Κόκκαλης συνοψίζοντας τη σημασία τη ψηφιοποίησης στη γεωργία. Ειδικότερα, είπε ότι μπορούμε να επιτύχουμε «μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερη παραγωγή, βελτίωση στην υγεία των πολιτών, βέλτιστη απόδοση των δημόσιων ενισχύσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κυριότερο, εργαλεία για να συνεχίσει η γεωργική παραγωγή να χτίζει και να εξελίσσεται στη βάση δεδομένων αντί στην τύχη».
«Ο καθένας μπορεί να καταλάβει, ειδικά στην Ελλάδα, μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, πόσο σημαντική είναι αυτή η κατεύθυνση”, είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πέτρος Κόκκαλης είπε ότι “το διατροφικό σύστημα, πρέπει να μετασχηματιστεί ριζικά, συστηματικά, πολύ γρήγορα, προς όφελος όλων μας”.
Υπάρχουν ζητήματα με την ψηφιοποίηση τόνισε, λέγοντας ότι «έπρεπε να παλέψουμε σκληρά για να πάρουμε τα δεδομένα χρήσης των φυτοφαρμάκων ετησίως και σε ψηφιακή μορφή, αφού οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν τη χρήση των φυτοφαρμάκων σε ένα χαρτί, το οποίο στη συνέχεια ο στατιστικός οργανισμός θα παραλάμβανε ενδεχομένως μια φορά κάθε πέντε χρόνια».
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών, για να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα , για να εργαστούμε στους κόμβους καινοτομίας της γεωργίας, και να αναδείξουμε τις τεχνικές που είναι κρίσιμες, το blockchain στην ιχνηλασιμότητα για τη διακοπή της σπατάλης στην παραγωγή.
Στην καταληκτική του παρατήρηση αναφέρθηκε στον «ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι η ΚΑΠ και τα ταμεία συνοχής , τα δύο μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την Πράσινη Συμφωνία.
Στο πολιτικό πεδίο, πρόσθεσε, το μεγάλο ζητούμενο για «το επόμενο Κοινοβούλιο είναι να σχεδιάσει την επερχόμενη περιφερειακή πολιτική, την πολιτική συνοχής και τη νέα ΚΑΠ με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας – όχι μόνο τους κλιματικούς στόχου ς, αλλά και τους στόχους για τις τοξικές ουσίες, τη ρύπανση. Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο κόμμα του κοινοβουλίου, το ΕΛΚ, προώθησε ένα μορατόριουμ για οτιδήποτε έχει να κάνει με το πράσινο και τα τρόφιμα τους τελευταίους μήνες, σε συμμαχία με τα κόμματα δεξιά του ΕΛΚ. Αυτό το γεγονός καθιστά πραγματικά πολύ σημαντικό το τι θα συμβεί στις ευρωπαϊκές εκλογές που έρχονται, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.”
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ