Πιερία: Αναβίωσε η παραδοσιακή γιορτή κουράς των προβάτων

Πιερία: Αναβίωσε η  παραδοσιακή γιορτή κουράς των προβάτων

Παραδοσιακή αναπαράσταση της κουράς των προβάτων, με μεγάλα ψαλίδια, τα λεγόμενα «προβατοψάλιδα», πραγματοποίησε την Κυριακή 15/5 ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος του Δίου «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» στον παραδοσιακό οικισμό του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ», στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Δίον.

«Ο κούρος» είναι το μεγάλο γεγονός της ποιμενικής ζωής, είναι μια σημαντική πατροπαράδοτη κτηνοτροφική δραστηριότητα που παίρνει την μορφή του πανηγυριού. Τα μέλη του συλλόγου παρουσίασαν όλη την τελετουργία της κουράς των προβάτων.

Ειδικότερα, τα πρόβατα είχαν κλειστεί στην στρούγκα, δίπλα ακριβώς από την καλύβα, ενώ οι κουρευτές (αγόρια του συλλόγου) ξεκίνησαν το κοπιαστικό έργο τους, ξαπλώνοντάς τα κάτω και κουρεύοντάς τα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τα κορίτσια του συλλόγου πρόσφεραν νερό και φρόντιζαν να μαζεύεται το μαλλί από κάθε προβατίνα, με το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μετέπειτα μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά μάλλινα υφάσματα και εκπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακές φορεσιές.

Όταν πλέον τελείωσε το κούρεμα, ξεκίνησε το γλέντι. Στην αυλή της καλύβας στρώθηκε το γεύμα. Παραδοσιακές πίτες, βραστά κομμάτια κρέας και ψητά, όλα από τα χέρια των γυναικών του συλλόγου, καθώς και άφθονο κρασί και τσίπουρο.