Πιερία: Ο καλός καιρός επηρέασε τις αποδόσεις της εκλεκτής μαύρης τρούφας

Λιγοστή σε ποσότητες και περιζήτητη από τους εμπόρους και τα εστιατόρια είναι φέτος η λεγόμενη βασίλισσα των Χριστουγέννων, η μαύρη τρούφα Tuber melanosporum, που καλλιεργείται την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Οι καλές καιρικές συνθήκες και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη του πολύτιμου μύκητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ωριμάσει και να δώσει όλα τα αρώματα και τις γευστικές εντάσεις του.

Όπως αναφέρει η έμπειρη τρουφοσυλλέκτρια από την Πιερία και παραγωγός τρούφας, Ελευθερία Τζιάτζιου, η κλιματική αλλαγή επηρέασε αρνητικά τον κρυμμένο θησαυρό της γης, αφού ο καλός καιρός και οι αυξημένες θερμοκρασίες, που δεν παραπέμπουν σε χειμώνα, είχαν ως επίπτωση τις μειωμένες, μέχρι στιγμής, αποδόσεις.

«Μόλις τελειώσαμε τη συγκομιδή της λευκής τρούφας Tuber magnatum. Ήταν μια μέτρια χρονιά, εξαιτίας του καύσωνα που είχαμε σχεδόν δύο μήνες και ήταν η περίοδος που η τρούφα άρχιζε να παίρνει μέγεθος. Σε ό,τι αφορά το αποκαλούμενο μαύρο διαμάντι της κουζίνας, την εκλεκτή μελανόσπορη τρούφα, το είδος των Χριστουγέννων και των γιορτών που περιμένουμε τώρα, θα έπρεπε να είχε ωριμάσει ήδη. Θέλει, όμως, κρύο και χειμωνιάτικες συνθήκες, που δεν τις έχουμε. Έτσι, τη βρίσκουμε σε πολύ μικρές ποσότητες» λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κα Τζιάτζιου, θα έπρεπε να είχαν ήδη συλλεχθεί καλές ποσότητες και όχι μερικά κομμάτια. «Έως σήμερα θα έπρεπε να έχω συλλέξει κάποια κιλά. Ωστόσο, έχω μόλις 200 γραμμάρια. Είναι πολύ λίγη ποσότητα για τέλος Δεκεμβρίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοήθησαν την τρούφα να ωριμάσει και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, με μεγαλύτερα υψόμετρα», λέει χαρακτηριστικά η κα Τζιάτζιου, ενώ επισημαίνει, ταυτόχρονα, και την έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την καλλιέργεια.

Το εμπορικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η ζήτηση για τη μελανόσπορη τρούφα αυξημένη, ωστόσο αυτό που επισημαίνει η κα Τζιάτζιου είναι ότι εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι ίδιες καλές καιρικές συνθήκες, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την παραγωγή και τη συγκομιδή της μαύρης τρούφας. Η έλλειψη του εκλεκτού μανιταριού ενδέχεται να επηρεάσει και τις τιμές του, σε συνδυασμό πάντα με τις διεθνείς συνθήκες. Σήμερα πωλείται στη χονδρική στα 650 ευρώ το κιλό και στα εστιατόρια στα 1200 ευρώ.