Πιέσεις για καθορισμό νέας οδηγίας που θα περιορίζει την εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων σε ανηλίκους

Αίτημα για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά και εφήβους διατύπωσαν προς την ΕΕ 20 ομάδες υγείας και καταναλωτών. Ο συνασπισμός, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία του σε μια διαδικτυακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημόσιας Υγείας (EPHA), εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης προς μια μελλοντική ευρωπαϊκή οδηγία για την εμπορία τροφίμων.

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι η αυτορρύθμιση δεν έχει αποδώσει καρπούς, όσον αφορά τον περιορισμό των ποσοστών υπερβαρίας και παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, επομένως η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απαγόρευση της εμπορίας τροφίμων που συγκεντρώνουν χαμηλή βαθμολογία, σύμφωνα με τα πρότυπα του περιγράμματος θρεπτικών χαρακτηριστικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), και συγκεκριμένα εκείνων που περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών, και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού.

Η Αυστριακή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σάρα Βίνερ, η οποία στηρίζει την εκστρατεία, υποστήριξε ότι με το 1/3 των παιδιών της ΕΕ να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, «είναι σαφές ότι πρέπει να δράσουμε επειγόντως».

Όπως εξήγησε, η «συντριπτική πλειονότητα» των τροφίμων που διατίθενται στο εμπόριο σε παιδιά είναι πιο ανθυγιεινά από αυτά που διατίθενται σε ενήλικες, ενώ η ίδια παραπονέθηκε για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και άλλες τεχνικές μάρκετινγκ, πράγμα που σημαίνει ότι στις μέρες μας «η κατανάλωση φαστ φουντ και σνακ με ζάχαρη είναι περισσότερο διαδεδομένη από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά».

Εξού και το προτεινόμενο σχέδιο δράσης για την οδηγία της ΕΕ «δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο».