Αυτό το άρθρο είναι 44 μηνών

Πιέσεις στους κτηνοτρόφους λόγω ακριβότερων ζωοτροφών και καταρροϊκού

24/12/2020
2' διάβασμα
pieseis-stous-ktinotrofous-logo-akrivoteron-zootrofon-kai-katarroikou-94028

Σημαντικές πιέσεις δέχεται το κτηνοτροφικό εισόδημα το τελευταίο διάστημα, όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.

Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: στην αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και στην αναγκαιότητα εμβολιασμού των ζώων για τον καταρροϊκό πυρετό. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πλειονότητα των αιγοπροβατορόφων προμηθεύτηκε ζωοτροφές τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένα δυσμενές καθεστώς τιμών για βασικά προϊόντα, όπως το τριφύλλι και το καλαμπόκι.

«Αυτή την περίοδο, η τιμή στο τριφύλλι κυμαίνεται από 23 έως 29 λεπτά και συνήθως δεν έχει καλή ποιότητα, λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των κοπών. Το καλαμπόκι το βρίσκεις σε μια τιμή από 22 έως 27 λεπτά, οπότε καταλαβαίνετε ότι η επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη. Εκτιμούμε ότι το 80% των κτηνοτρόφων προμηθεύτηκε ζωοτροφές τις τελευταίες εβδομάδες, γιατί δεν είχαν τη ρευστότητα να το πράξουν νωρίτερα. Η άνοδος των τιμών στο γάλα δεν έχει περάσει ακόμα στα τιμολόγια και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες στο εισόδημα που υπέστησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι την τελευταία τριετία», σημείωσε ο κ. Γκουρομπίνος.

Αναφορικά με τα έξοδα για τον καταρροϊκό πυρετό, όπως ανέφερε ο ίδιος, το 60% των αιγοπροβατοτρόφων προέβησαν από μόνοι τους στον εμβολιασμό, καθώς αργούσε η προμήθεια εμβολίων από την περιφέρεια. «Το κόστος είναι 2 ευρώ ανά εμβόλιο, επομένως μιλάμε για ένα υπολογίσιμο ποσό. Βέβαια, πλέον, η περιφέρεια μπορεί να διαθέσει εμβόλια στους εναπομείναντες κτηνοτρόφους, γεγονός που είναι σημαντικό, όμως καλό θα είναι να υπάρξει μια μέριμνα και για όσους έκαναν το εμβόλιο με δικά τους έξοδα».