Πιέσεις στην κυβέρνηση της Μυανμάρ να επιστρέψει την κατασχεθείσα αγροτική γη

Ο στρατός εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας

mianmar-agrotes

Η κυβέρνηση της Μυανμάρ θα πρέπει να αποζημιώσει το συντομότερο δυνατόν τους αγρότες της χώρας για τις παράνομες κατασχέσεις γης που έχουν υποστεί στο παρελθόν, όπως και να θωρακίσει τα δικαιώματά τους, τονίζεται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες. Τα τελευταία 30 χρόνια, κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Μυανμάρ έχουν υφαρπάξει τεράστιες εκτάσεις γης από τους ντόπιους αγρότες, παρέχοντάς τους ανεπαρκή ή καθόλου αποζημίωση.

Στην πολυσέλιδη έκθεση περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο στρατός ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990 να αποσπά διά της βίας τα αγροτικά εδάφη από τους ιδιοκτήτες τους στο νότιο κομμάτι της πολιτείας Shan και τις επαρχίες Γιανγκόν και Αγιεγιάργουαντι. Μάλιστα, πολλοί αγρότες αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις, επειδή αντέδρασαν σε αυτή την άδικη μεταχείριση και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Σχολιάζοντας την καταδικαστική έκθεση, ο συνταγματάρχης Zaw Min Tun ανέφερε στο Radio Free Asia ότι ο στρατός έχει αρχίσει ήδη να επιστρέφει στους νόμιμους κατόχους όσες από τις κατασχεθείσες εκτάσεις έμειναν αχρησιμοποίητες.

Μπορεί η πολυετής στρατιωτική χούντα της Μυανμάρ να έλαβε επισήμως τέλος το 2011, όμως, ο στρατός εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στη βουδιστική χώρα. Το 2017, μετά από μακροχρόνιες διαμάχες και συρράξεις στην πολιτεία της Rakhine, ξεκίνησε μια συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση εθνικής εκκαθάρισης εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Rohingya. Αποτέλεσμα ήταν ο βίαιος εκτοπισμός περίπου 670.000 ανθρώπων στο Μπαγκλαντές, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Με τη στρατιωτικοποίηση της πολιτείας Rakhine να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιτάξεις γης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς…