Πιέζει προς συμφωνία για το ΠΔΠ 2021-2027 ο Έτινγκερ

-Διαφήμιση-

Ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, Γκίντερ , τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) το φθινόπωρο, ώστε να υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση των κοινοτικών προγραμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2021 χωρίς διακοπή.

Ο Γερμανός επίτροπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο στόχος ήταν «να υποδείξουμε στο Συμβούλιο και στο ευρύ κοινό πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό αυτό το φθινόπωρο».

Οι αγρότες πρόκειται να κάνουν περισσότερα για την προστασία του κλίματος κατά την επόμενη δεκαετία. Θα πρέπει, λοιπόν, τα κράτη-μέλη να συμβάλουν σημαντικά στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, ο Έτινγκερ δήλωσε ότι «η γεωργία στην Ευρώπη δεν θα επιβιώσει χωρίς άμεσες ενισχύσεις. Εδώ και πολλές δεκαετίες μιλάω με τους αγρότες και με εκείνους που εργάζονται σε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και γνωρίζω πόσο σκληρά δουλεύουν από τις 5 το πρωί έως αργά το βράδυ, τα Σάββατα και τις Κυριακές. Τους δίνονται τα χρήματα σε αντάλλαγμα για τη συνεισφορά τους στην προστασία του εδάφους, την προστασία του νερού, του περιβάλλοντος, της οικολογίας και του πρασίνου», τόνισε. «Τα τελευταία χρόνια, μέσω της παροχής χρημάτων στους αγρότες βελτιώσαμε το έδαφος και υλοποιήσαμε την περιβαλλοντική πολιτική.

Οι αγρότες πρόκειται να κάνουν περισσότερα για την προστασία του κλίματος κατά την επόμενη δεκαετία. Θα πρέπει, λοιπόν, τα κράτη-μέλη να συμβάλουν σημαντικά στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιρλανδίας είναι ενάντια σε κάθε είδους περικοπή», είπε. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα συμφωνούσαν με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό για τη γεωργία.

«Εάν παράγουμε κρέας, δημητριακά, εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά με τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, δεν θα είναι εύκολο για τους αγρότες μας να επιβιώσουν, εάν δεν λάβουν κάποια στήριξη», κατέληξε.