Πιέζουν οι αγρότες για τα ζητήματα με τους εργάτες γης

Συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πραγματοποίησαν πρόσφατα εκπρόσωποι συνεταιρισμών παραγωγής φράουλας από την περιοχή της Αχαΐας («Ήλιδα», «Υρμίνη» και «ΑΕLIA Berries»), με το εργατικό ως κύριο θέμα στην ατζέντα τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα του συνεταιρισμού «Ήλιδα», Γιώργου Καραχάλιου, στην «ΥΧ», «αυτό που μας απασχολεί εδώ και χρόνια και ζητήσαμε από τον υπουργό είναι να γίνει η αλλαγή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, που βάσει των προβλεπόμενων εργατοωρών μας δεσμεύει, καθώς αντιστοιχεί ένας εργάτης ανά επτά στρέμματα, τη στιγμή που εμείς χρειαζόμαστε το αντίστροφο. Θεωρούμε ότι μπορεί να ισχύει το “δύο προς ένα” δηλαδή ένα άτομο ανά δύο στρέμματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός δεσμεύθηκε να τροποποιηθεί η εν λόγω πρόβλεψη.

Καθυστερεί η ΚΥΑ για τους μετακλητούς

Αρκετές εβδομάδες έχει καθυστερήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιμένουν οι αγρότες για να τους γνωστοποιηθεί το ανώτατο όριο θέσεων εργασίας για πολίτες Τρίτων Χωρών ανά περιφερειακή ενότητα, ώστε να προχωρήσουν σε μετακλήσεις εποχικών εργατών γης. Όπως είναι λογικό, σε αρκετές περιοχές ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων έχει εξαντληθεί.

Το ζήτημα αυτό, μαζί με άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα, περιγράφονται σε πρόσφατη επιστολή έξι αγροτικών συλλόγων από την Κρήτη και την Πελοπόννησο προς τα πέντε συναρμόδια υπουργεία. O πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ασημάκης Ντεμερούκας, που υπογράφει την επιστολή, δήλωσε στην «ΥΧ»:

«Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις για την περιοχή μας, οι οποίες εξαντλούνται, όμως στο σύνολό του το καθεστώς για τους μετακλητούς παρουσιάζει προβλήματα. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους πολίτες από το Πακιστάν που έχουν έρθει την τελευταία διετία στη χώρα, πλέον προτιμούν να πάνε στην Ιταλία, καθώς εκεί τους χορηγείται βίζα, εν αντιθέσει με τη δική μας χώρα. Ζητάμε αλλαγές για το τρίμηνο καθεστώς». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, την Τρίτη (14/3) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του συλλόγου στο ΥΠΑΑΤ για τα ζητήματα των εργατών γης.