Πιλοτικό fuel pass για τη Ροδόπη διεκδικούν οι πρατηριούχοι

Ο μεθοριακός σταθμός Νυμφαία-Μακάζα προκάλεσε μέγιστα προβλήματα στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων που βλέπουν όλο και περισσότερους οδηγούς να μετακινούνται στη γειτονική Βουλγαρία για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και όχι μόνο.

Αρχικά, κινητοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, στη συνέχεια το θέμα πήρε εθνική διάσταση, καθώς παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συνάδελφοί τους σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που συνορεύουν με χώρες που έχουν φθηνότερα καύσιμα, όπως ο Έβρος, η Φλώρινα, το Κιλκίς και οι Σέρρες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοστεί, αρχικά πιλοτικά στη Ροδόπη, το «fuel pass» ή η «κάρτα πολίτη».

Σύμφωνα με τον Ροδοπίτη πρατηριούχο και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγρών Καυσίμων, Γιώργο Τζαμπαζλή, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την ενίσχυση πολιτών για την τόνωση της αγοράς, όταν συνορεύουν με χώρες με διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, όπως συνέβη στην Ιταλία. «Αυτό εφαρμόστηκε από το 2014-2015 σε περιοχές της Τεργέστης που συνόρευαν με πρώην ανατολικές χώρες και είχαν μεγάλες διαφορές τιμών».

Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, η Ομοσπονδία το έθεσε σε στελέχη υπουργείων κι εκείνος το συζήτησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του. «Του εξήγησα ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η μείωση πωλήσεων καυσίμων πανελλαδικά είναι 12% και στα πρατήρια της Ροδόπης είναι στο 43%.

Στη Ροδόπη έμειναν 50 από τα 110 πρατήρια, εκ των οποίων τα 20 που είναι στα χωριά φυτοζωούν, ενώ ο ιδιοκτήτης ασχολείται και με τα χωράφια». Η διαφορά τιμής Ελλάδας – Βουλγαρίας στην αμόλυβδη είναι περίπου 50-60 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο περίπου 35-40 λεπτά. Αντίθετα, οι επαγγελματίες, όπως εξηγεί, επιλέγουν τα τοπικά πρατήρια για το πετρέλαιο, γιατί χρειάζονται το τιμολόγιο λόγω ΦΠΑ.

Ο κ. Τζαμπαζλής αναφέρει ότι περιμένουν απάντηση και από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στον οποίο κατέθεσαν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιπλέον, περιμένουν σήμερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να διεκδικήσουν πιλοτικά στη Ροδόπη για 1-2 μήνες την «κάρτα πολίτη», ώστε να μειωθούν οι απώλειες των 2 εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων μηνιαίως, να προκύψουν τα ανάλογα φορολογικά έσοδα για την εθνική οικονομία και να αποδειχθεί του λόγου το αληθές.