Πινγκ πονγκ οι ευθύνες για την προβληματική πληρωμή της Ενίσχυσης Βάμβακος

Μπούμερανγκ γύρισε για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βραδινή πληρωμή της Ειδικής Ενίσχυσης βάμβακος την περασμένη Δευτέρα, 3 Απριλίου, καθώς αποδείχτηκε μεταξύ άλλων και «λειψή». Πάνω από 4.000 δικαιούχοι δεν είδαν ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό τους, ενώ έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια και καταγγελίες για πληρωμή σε λάθος άτομα! Η θύελλα αντιδράσεων που ακολούθησε οδήγησε σε συμπληρωματική πληρωμή το βράδυ της Πέμπτης 6 Απριλίου.

Πληρώθηκε η συμπληρωματική πληρωμή της ενίσχυσης βάμβακος (upd)

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά προχώρησε σε μία πρώτη πληρωμή, ύψους 152,3 εκατ. ευρώ, προς 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, με τα χρήματα αυτά να αρχίζουν να φαίνονται στον λογαριασμό τους μετά τις 21:30 της περασμένης Δευτέρας. Σύντομα, πολλοί αντιλήφθηκαν ότι, ενώ είναι δικαιούχοι, δεν είχαν συμπεριληφθεί στην εντολή πληρωμής, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η πίεση που ασκήθηκε οδήγησε το ίδιο το υπουργείο την επόμενη ημέρα να δικαιολογηθεί με ανακοίνωσή του, εξηγώντας ότι κάποιοι βαμβακοπαραγωγοί έμειναν εκτός «λόγω ευρημάτων στον διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο», και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή.

Στην αρχή φάνηκε ότι όσοι δεν πληρώθηκαν ανήκαν σε Ομάδες Παραγωγών ή άλλα συλλογικά όργανα, όμως σύντομα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν και λίγα τα φυσικά πρόσωπα. Ο θόρυβος που προκλήθηκε κινητοποίησε και πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να πληροφορηθούν την ημερομηνία της συμπληρωματικής πληρωμής και να καθησυχάσουν τους αγρότες ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα μπουν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Πέτυχαν το χειρότερο

«Δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η πρώτη πληρωμή» τονίζει στην «ΥΧ» η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ», Ματούλα Αϋφαντή, υπογραμμίζοντας ότι στην περιοχή της επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. «Έπρεπε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και μετά να γίνει η πληρωμή. Για ποιον λόγο το υπουργείο επέλεξε να το κάνει αυτό, δεν το γνωρίζω. Δημιούργησε τεράστιο θόρυβο, που μόνο καλό δεν έκανε. Αν δηλαδή στόχος τους ήταν να πληρώσουν κάποιους παραγωγούς μόνο και μόνο επειδή ήδη είχε καθυστερήσει η πληρωμή, θεωρώ ότι πέτυχαν το χειρότερο. Ο κόσμος είναι αναστατωμένος και περιμένει, γιατί δεν πρέπει να παραλείψουμε όλες τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, τις οποίες έχουν ανάγκη οι παραγωγοί».

Νέες καταγγελίες

Δυστυχώς, οι καταγγελίες που φτάνουν στην «ΥΧ» αφορούν και άλλα περιστατικά. Σύμφωνα με αυτές, παραγωγοί που ήταν σε έλεγχο monitoring και ενώ είχαν αφαιρέσει την αίτηση για την Ενίσχυση Βάμβακος πληρώθηκαν κανονικά, ενώ καταγγέλλεται ότι κάποιοι άλλοι που ενώ δεν είχαν πάρει καθόλου Ενιαία Ενίσχυση ή Πρασίνισμα (είχαν κοπεί δηλαδή), έλαβαν την Ενίσχυση Βάμβακος. Υπήρξε μάλιστα περίπτωση ακόμα και παραγωγού με καλαμπόκια που πληρώθηκε την ενίσχυση βάμβακος!

«Διαψεύδω τον κ. Σημανδράκο, ποτέ δεν πιέσαμε για να γίνει πιο γρήγορα η πληρωμή»

Τελικά, ποιος ή τι φταίει για αυτήν τη νέα κακή πληρωμή; Το ΥΠΑΑΤ με ανακοίνωσή του εξηγεί ότι δεν πληρώθηκαν όλοι «λόγω ευρημάτων στον διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο», όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου διέρρεε στην «ΥΧ» ότι θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα στις 3 Απριλίου η πληρωμή. Από την άλλη, κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που μίλησαν στην «ΥΧ» ανέφεραν ότι ήθελαν «να πραγματοποιήσουν έναν επανέλεγχο, προκειμένου να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι σωστά».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, απέδωσε τα λάθη στην πίεση που ασκήθηκε στον Οργανισμό, ώστε να πληρώσει νωρίτερα. Αυτή την απάντηση έδωσε σε παραγωγούς που τον ρώτησαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ την περασμένη Τετάρτη. Όπως είπε, η οργάνωση των βαμβακοκαλλιεργητών ασκούσε πιέσεις στον Οργανισμό και στο ΥΠΑΑΤ, ώστε να πληρωθεί το συντομότερο η Ενίσχυση Βάμβακος, και γι’ αυτό έγιναν και λάθη.

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιο Φωτεινό, για να τον ρωτήσει εάν πράγματι ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις. «Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος ποτέ δεν πίεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να γίνει η πληρωμή πιο γρήγορα. Πάντα συνεργαζόμαστε με την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνει, όποτε κρίνει σωστά ο Οργανισμός, η καλύτερη πληρωμή για τους αγρότες. Διαψεύδω αυτό που ανέφερε ο κ. Σημανδράκος όσον αφορά την πίεση που άσκησε η ΔΟΒ», ξεκαθαρίζει.

Όπως μας εξηγεί, η Διεπαγγελματική έλαβε δέσμευση από τον κύκλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι περίπου 4.500-5.000 παραγωγοί θα πληρωθούν άμεσα. «Ευχόμαστε η πληρωμή να ολοκληρωθεί και κανείς να μη μείνει εκτός», συμπλήρωσε.