Πιο εκλεκτικοί στα συμβόλαια του σκληρού φέτος οι μυλωνάδες

Έξτρα πριμ για Svevo με πρωτεΐνη άνω του 14,5% ετοιμάζει η Barilla, κρατά τις εγγυημένες τιμές η Μέλισσα

Στην αγκαλιά των βιομηχανιών ζυμαρικών που εφαρμόζουν προγράμματα συμβολαιακής σπρώχνει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς η «ανομβρία» που επικρατεί στην αγορά του σκληρού σιταριού την τελευταία διετία.

Αν και είναι σχετικά νωρίς για να σχηματισθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με τις προθέσεις σποράς, όλες οι εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου συγκλίνουν στο ότι τα στρέμματα που θα σπαρθούν φέτος με σκληρό θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Η διάχυτη απογοήτευση από τις χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που δημιουργούν ορισμένες άλλες καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι, όπου βέβαια τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα) προβάλουν ως τα βασικότερα επιχειρήματα ακόμα και παραδοσιακά «πιστών» στο σκληρό σιτάρι παραγωγών οι οποίοι ετοιμάζονται να του… γυρίσουν την πλάτη.

Των Γ. Τσατσάκη- Α. Ανδρονικάκη

Την ίδια στιγμή ωστόσο πολύ δύσκολα η «φυγή» από το συγκεκριμένο προϊόν θα πάρει μαζικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό γιατί είναι κοινή η διαπίστωση ότι οι εναλλακτικές δεν είναι απεριόριστες, οι καιροί εξακολουθούν να μην επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα ενώ και ακόμα αυτοί που «φλέρταραν» στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου με την ελαιοκράμβη «είδαν» τον στεγνό φετινό Σεπτέμβριο να τους χαλάει τα σχέδια.

Πέρα από μια συγκρατημένη- σε σχέση πάντα με τις προβλέψεις που διατυπώνονταν μέσα στο καλοκαίρι- μείωση των εκτάσεων, η δεύτερη τάση που καταγράφεται για τη νέα σεζόν είναι το εντονότερο ενδιαφέρον των παραγωγών για τη συμβολαιακή. Η ζήτηση αυτή, εκτός από μια –μικρή- αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργούνται μέσω συμβάσεων, δίνει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να είναι πιο επιλεκτικές, δίνοντας πλέον μεγαλύτερο βάρος στην αποδοτικότητα αλλά και στο προφίλ του υποψήφιου συνεργάτη.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει πέρα από το ποιοτικό κομμάτι είναι να ενισχύσουμε πλέον και την αποτελεσματικότητα των συμβολαίων μας», δηλώνει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος προμηθειών Σίτου της Barilla Ελλάς, Κώστας Θεοχαρίδης. «Στο πλαίσιο αυτό θα επιλέξουμε συνεργασίες με παραγωγούς που λειτουργούν με την πλέον επαγγελματική λογική αλλά και χωράφια με το καλύτερο δυνατό παραγωγικό προφίλ.», εξηγεί.

Η εταιρεία φέτος θα διαθέσει 10%  περισσότερο σπόρο, με αποτέλεσμα τα στρέμματα που καλλιεργούνται συμβολαιακά με την ποικιλία Svevo να αγγίξουν πλέον τα 60.000 (από 54.000 στρέμματα πέρυσι) ενώ ο πήχης για τις ποσότητες ανεβαίνει στους 20.000 τόνους (από 18.000 τόνους πέρυσι).

Ανταμείβεται η «αφρόκρεμα»

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η Barilla Ελλάς έχει αποφασίσει να προσθέσει ουσιαστικά μια ακόμα ποιοτική κατηγορία στα τιμολόγιά της, επιβραβεύοντας όσους καλλιεργητές «πιάνουν» πάνω από 14,5% πρωτεΐνες με ένα έξτρα πριμ το οποίο δεν έχει ακόμα ποσοτικοποιηθεί. «Η λογική είναι να επιβραβεύσουμε την αφρόκρεμα των καλλιεργητών μας, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται για την premium ‘Χρυσή Σειρά’ ζυμαρικών από μονοποικιλιακό σιτάρι που έχουμε λανσάρει στην αγορά», εξηγεί. Οι υπόλοιπες κατηγορίες μένουν ως έχουν, με τις εγγυημένες τιμές να παραμένουν στα 20 λεπτά το κιλό για πρωτεΐνη από 13,5% και άνω και στα 21 λεπτά για πρωτεΐνη από 14% και άνω.

Αμετάβλητοι παραμένουν για φέτος οι όροι των συμβολαίων για Μέλισσα- Κίκιζας, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος αγορών Σίτου της εταιρείας, Δημήτρης Μπακοδήμος. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις προβλέπουν ελάχιστη εγγυημένη τιμή 20 λεπτά/κιλό ενώ για αν το προϊόν που θα παραδώσει ο εκάστοτε παραγωγός  πληροί ορισμένα ποιοτικά κριτήρια (ειδικό βάρος μίνιμουμ 80 , υαλώδη μίνιμουμ 80 και πρωτεΐνες 13%) θα λάβει επιπλέον 1 λεπτό. «Πέρσι είχαμε πράγματι μια πολύ ποιοτική σοδειά, καθώς από το σύνολο της παραγωγής που μας παραδόθηκε, το 50% έπιασε πολύ καλές ποιότητες, ειδικά στη Θεσσαλία», τονίζει ο κ. Μπακοδήμος. Από τα 45.000 στρέμματα θεωρώ ότι θα πάμε φέτος τουλάχιστον στα 50.000 και μπορώ να πω ότι η ζήτηση είναι για αρκετά παραπάνω», προσθέτει ο ίδιος.

Βαρίδι τα αποθέματα

Αναφορικά με τις καθηλωμένες τιμές, ο συνομιλητής μας σημειώνει ότι «η προπέρσινη υψηλή παγκόσμια παραγωγή δημιούργησε κάποια αποθέματα τα οποία δεν επιτρέπουν στην αγορά να πάρει την ανιούσα, δεδομένου ότι και η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει εντωμεταξύ σταθερή. Επίσης την τελευταία τριετία νέες χώρες, όπως το Καζακστάν, έχουν μπει στον παραγωγικό χάρτη δυνατά».

«Αν και οι παραγωγές δεν ήταν άσχημες, οι τιμές δεν ήταν ικανές για να δώσουν ώθηση στο προϊόν», εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΣΣΠ και της Alfa Seeds Μιχάλης Ανατολίτης. «Πάντως το σιτάρι δεν έχει βάλει μέσα τον παραγωγό, απλά δεν του αποδίδει τα προσδοκώμενα. Είναι μια καλλιέργεια που ο παραγωγός τη γνωρίζει καλύτερα και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτήν ως προς τις τιμές», καταλήγει.