Πιπεριά-Μελιτζάνα: Οι χαμηλές θερμοκρασίες μείωσαν τις στρεμματικές αποδόσεις

Μπαίνουν δυναμικά στα θερμοκήπια οι νέοι

Σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών βρίσκονται οι παραγωγοί πιπεριάς και μελιτζάνας θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Η απουσία θερμαντικών μονάδων στο μεγαλύτερο ποσοστό των θερμοκηπίων της Νότιας Ελλάδας, όπως και της Κρήτης, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γονιμοποίηση των καρπών και τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Η αγορά, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες από τις ελλείψεις που παρουσιάζονται, εισάγει προϊόντα από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα και οι τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο να δείχνουν μειωμένες.

Παράλληλα, στην Πελοπόννησο συνεχίζονται οι φυτεύσεις πιπεριάς και μελιτζάνας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Στην Κρήτη, πρώιμες φυτεύσεις πιπεριάς του φθινοπώρου που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους βγαίνουν εκτός παραγωγής και στη θέση τους μπαίνουν άλλα είδη, κυρίως το πεπόνι.

Ο γεωπόνος Μιχάλης Βασιλάκης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» Ιεράπετρας, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής αυτή την περίοδο, η οποία κυμαίνεται από 40% έως και 60%. «Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν καθηλώσει τα φυτά της πιπεριάς και της μελιτζάνας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην ανθοφορία, ούτε στην καρπόδεση. Τις πρωινές ώρες, η θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο κυμαίνεται στους 5 με 6 βαθμούς και το μεσημέρι φτάνει τους 30 βαθμούς. Αυτές οι εναλλαγές επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή ανάπτυξη και τη λειτουργία των φυτών, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση».

Αναφερόμενος στο θέμα των εξαγωγών, ειδικότερα για την πιπεριά, ο κ. Βασιλάκης εστίασε στην πιπεριά Φλωρίνης και στην τύπου κέρατο, που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις πιπεριές αυτού του τύπου. «Στην εσωτερική αγορά επικρατεί η φλάσκα και οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται είναι μικρότερες σε σύγκριση με τους άλλους τύπους».

Περιγράφοντας τα οικονομικά μεγέθη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής του, ο κ. Βασιλάκης κάνει λόγο για μία αύξηση του κόστους παραγωγής που ξεπερνά το 30% σε αντίθεση με τις τιμές, οι οποίες δεν δείχνουν να ακολουθούν αυξητικές τάσεις. «Αυτή την περίοδο η πιπεριά τύπου κέρατο ξεπερνά το 1,55 ευρώ, η φλάσκα το 1,06 ευρώ, η τύπου Φλωρίνης το 1,36 ευρώ και μελιτζάνες κυμαίνονται στο 1,75 ευρώ», τονίζει.

Μόνο το 15% των θερμοκηπίων διαθέτει θερμαντικές μονάδες

Για χαμηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν την παραγωγή έκανε λόγο και ο Γιάννης Τζωρτζάκης, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Κρήτης. «Μέχρι τις 10 Ιανουάριου υπήρχε καλή παραγωγή, λόγω των θερμοκρασιών που επικράτησαν εκείνη την περίοδο.

Η πτώση της θερμοκρασίας έφερε αρνητικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην ποιοτική υποβάθμιση της πιπεριάς και της μελιτζάνας, αλλά και στη μείωση της παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έλλειψη του τύπου πιπεριάς Φλωρίνης που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας». Στο ερώτημά μας γιατί οι παραγωγοί δεν προγραμματίζουν στον σχεδιασμό τους και τη θέρμανση των καλλιεργειών, ο κ. Τζωρτζάκης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός:

«Μόνο το 15% των παραγωγών έχει θερμαντικές μονάδες στις εκμεταλλεύσεις του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες δύσκολες περιόδους. Γενικά, όμως, οι χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται σποραδικά κάθε 5-6 χρόνια και για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Οι εισαγωγές επηρεάζουν τις τιμές

Για σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη χρονιά σε σύγκριση με τη φετινή κατά την ίδια περίοδο κάνει λόγο και η Ιωάννα Μαργετάκη, υπεύθυνη παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάμιρος Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ίδια, η μείωση της παραγωγής ξεπερνά το 30% αυτή την περίοδο, επηρεάζοντας σημαντικά το εισόδημα των μελών του συνεταιρισμού.

«Πέρυσι, αυτή την εποχή, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 10 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να έχουμε σταθερή παραγωγή στην καλλιέργεια της πιπεριάς και της μελιτζάνας. Το τελευταίο διάστημα συζητάμε για θερμοκρασίες κοντά στους 2 βαθμούς με τα ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοση των φυτών».

Αν και η παραγωγή δείχνει να είναι μειωμένη, αυτό δεν αντανακλάται και στις τιμές, οι οποίες, όπως μας λέει ίδια, «κυμαίνονται για την πιπεριά τύπου ντολμάς στο 1 ευρώ, για τη Φλωρίνης στο 1,30 και για τις πράσινες φλάσκες στο 1,10, ενώ οι μελιτζάνες φλάσκες φτάνουν στα 1,7 ευρώ». 

Εστιάζοντας στις εισαγωγές από τρίτες χώρες και ειδικότερα από την Τουρκία, δηλώνει ότι «ευνοείται από την πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον όγκο των πωλήσεων».

Διπλή κάλυψη για καλύτερα αποτελέσματα

Στην τεχνική της διπλής κάλυψης στρέφονται πολλοί παραγωγοί για να προστατεύσουν τα φυτά τους και, παράλληλα, να τα βοηθήσουν σε δύσκολες περιόδους.

Ο Μιλτιάδης Ψύρρας, από την Αγία Κυριακή Φιλιατρών, αναφέρει θερμοκρασίες κοντά στον έναν βαθμό Κελσίου και χωρίς θέρμανση τα θερμοκήπια. «Για τον λόγο αυτόν, στραφήκαμε στη διπλή κάλυψη, ώστε να προστατεύσουμε τα φυτά από τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Ο ίδιος καλλιεργεί πάνω από 10 στρέμματα θερμοκηπίων με πράσινη φλάσκα και αυτή την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία της συλλογής. «Οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν και τους 10 τόνους το στρέμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η τιμή που πουλάμε την τρέχουσα περίοδο κυμαίνεται στο 1,80 ευρώ το κιλό».

Στο ερώτημά μας αν οι νέοι της περιοχής στρέφονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο κ. Ψύρρας ήταν καταφατικός, λέγοντας πως «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων αγροτών να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα και αυτό το βλέπουμε με την εμφάνιση νέων θερμοκηπιακών μονάδων στην περιοχή μας».