Πιστοποιήθηκε η εφαρμογή του gaiasense για το Οικολογικό Σχήμα 31.6

Η πρωτοποριακή εφαρμογή ευφυούς γεωργίας gaiasense αποκτά πλέον και πιστοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της εφαρμογής για πρώτη χρονιά των Οικολογικών Σχημάτων (eco schemes), όπως προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για την ΚΑΠ 2023-2027, οι παραγωγοί καλούνται να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα διαθέσιμα οικολογικά σχήματα, σε εθελοντική βάση μεν, στην ουσία όμως η ένταξή τους είναι «υποχρεωτική», ώστε να μην απολέσουν σημαντικά ποσά των επιδοτήσεών τους.

Σημαντική παρέμβαση-στόχο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί η Π1-31.6 «Εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων», καθώς η εφαρμογή της θεωρείται προπομπός της ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα και το πρώτο βήμα εξοικείωσης των αγροτών με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Λόγω αυτής της σημαντικότητας, η Ελλάδα έχει ενσωματώσει σειρά διαφορετικών δράσεων στην παρέμβαση, δίνοντας πρακτικά τη δυνατότητα στο σύνολο των αγροτών να την επιλέξουν και να ενταχθούν σε αυτήν. Κάθε αγροτεμάχιο που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, ανάλογα με την καλλιέργεια, μπορεί να ενταχθεί σε δύο από τις δράσεις που προβλέπουν κάποια καλλιεργητική πρακτική επωφελή για το περιβάλλον. Όλοι όμως όσοι ενταχθούν στη δράση, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μία πιστοποιημένη ψηφιακή εφαρμογή διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, o Δημήτρης Καπνιάς, σύμβουλος Διοίκησης Μεγάλων Έργων στη NEUROPUBLIC, δίνει απαντήσεις στην «ΥΧ» σχετικά με τα οφέλη που πρόκειται να προσφέρει η εφαρμογή στον παραγωγό που θα την επιλέξει. Επίσης, επισημαίνει ότι η πιστοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ καθιστά διαθέσιμη στους αγρότες, μέσω επιδότησης, μία εφαρμογή εύχρηστη και πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το gaiasense είναι μία πολύ γνωστή εφαρμογή με σημαντική βάση χρηστών σε όλη τη χώρα, η οποία έως σήμερα στόχευε στη βελτίωση της παραγωγικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αποτελεί εύλογο ερώτημα, λοιπόν, εάν η πιστοποίησή της από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τον χαρακτήρα της.

Καθόλου. Αντιθέτως, τον ενισχύει και τον δικαιώνει θα πρόσθετα, υπό την έννοια ότι επιδοτείται πλέον η χρήση της. Η πιστοποίηση του gaiasense στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΚΑΠ επεκτείνει τη χρήση της, ενσωματώνοντας και κάποιες επιπλέον δυνατότητες.

Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις κανονιστικές απαιτήσεις είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή του gaiasense εδώ και πολύ καιρό, όπως η καταγραφή των εργασιών και των εφαρμογών λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για να πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες;

Αξιοπιστία, ευχρηστία και λειτουργικές δυνατότητες. Δουλεύουμε χρόνια πάνω στην εφαρμογή και την εξελίσσουμε διαρκώς όχι μόνο ενσωματώνοντας νέες λειτουργικότητες, αλλά και προσπαθώντας να την κάνουμε όλο και πιο εύχρηστη για τους αγρότες-χρήστες, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση. Το gaiasense δεν είναι μία εφαρμογή που φτιάχτηκε στο πόδι για να καλύψει όπως-όπως τις κανονιστικές απαιτήσεις του Οικολογικού Σχήματος, αλλά είναι δοκιμασμένη τόσο λειτουργικά, όσο και εμπορικά και αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στον όποιο ανταγωνισμό.

Τι παίρνει, λοιπόν, κάποιος αγρότης με το gaiasense;

Προφανώς, παίρνει μία πιστοποιημένη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμογή, που καλύπτει το σύνολο των αναγκαίων λειτουργιών στο πλαίσιο του Oικολογικού Σχήματος 31.6. Μια εφαρμογή δοκιμασμένη σε αξιοπιστία και ασφάλεια χρήσης, που την υποστηρίζει, εκτός από τη NEUROPUBLIC, το δίκτυο συνεργατών – ΚΥΔ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε όλη τη χώρα, και καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις όποιες συμβουλευτικές υπηρεσίες απαιτεί η παρέμβαση. Και, βέβαια, μία εφαρμογή που ενσωματώνει και όλες τις επιπλέον καινοτόμες δυνατότητες που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την έχουν καταστήσει πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό δελτίο τύπου της NEUROPUBLIC για την πιστοποίηση του Gaiasense