Πιθανώς καρκινογόνα η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (Π.Ο.Υ.)

Ένα από τα πιο διαδεδομένα γλυκαντικά στον κόσμο αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters. 

Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και προϊόντα όπως αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες και ποτά, θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως “πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο” για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ερευνητικό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο. 

Η απόφαση της IARC, έχει σκοπό να αξιολογήσει εάν κάτι είναι πιθανός κίνδυνος ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία. Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη πόση ποσότητα από ένα προϊόν με ασπαρτάμη μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. 

Αυτή η πληροφορία αξιολογείται και προέρχεται από διαφορετικό σώμα του ΠΟΥ, την επιτροπή ειδικών για προσθετικά τροφίμων, γνωστή ως JECFA, από κοινού με τον εθνικό ρυθμιστικό φορέα. 

Παράλληλα, η JECFA επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και πρόκειται να ανακοινώσει τα ευρήματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της – στις 14 Ιουλίου.

Από το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά (132 λίβρες) θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει.

Η άποψή του έχει ευρέως συμμεριστεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Πηγή: Reuters