Στο πλευρό του παραγωγού το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας

Τις δράσεις εξωστρέφειας και συνέργειας με την πραγματική αγροτική οικονομία συνεχίζει το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας. Όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνος του εργαστηρίου, Δρ Παντελής Μπαρούχας, κύριο μέλημα αποτελεί η καλλιέργεια εδαφολογικής συνείδησης στους παραγωγούς και στις επιχειρήσεις της περιφέρειας για την προστασία των εδαφών, την αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας και τη λίπανση με ισορροπία.

Ήδη, πολλές ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι αγρότες συνεργάζονται με το εργαστήριο, το οποίο αποτελεί γι’ αυτούς πλούτο πληροφοριών για το πώς θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την άρδευση, μέχρι καλές πρακτικές για την ανάπτυξη των καλλιεργειών τους.

Η χαρτογράφηση του εδάφους αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για τον καλλιεργητή, ο οποίος θα έχει γνώση της εικόνας του χωραφιού του και έτσι θα μπορεί να επέμβει στοχευμένα στην καλλιέργειά του, με ορθολογικότερη χρήση λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να έχει τη μεγαλύτερη οικονομία και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην καλλιέργειά του.

Το εδαφολογικό εργαστήριο λειτουργεί στην Αμαλιάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Δήμο Ήλιδας. Όσοι αγρότες από την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε αυτό, λαμβάνοντας ακριβείς και ολοκληρωμένες αναλύσεις δειγμάτων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη μείωση του κόστους παραγωγής, στον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργητικών εδαφών, στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της ασφάλειας των καταναλωτών.