Οι πληροφορικάριοι της ΜΟΔ κρίνουν την πορεία των Σχεδίων Βελτίωσης και του ΠΑΑ

Μειωμένος προϋπολογισμός για συμβούλους, βασικές αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας των αρδευτικών

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα για τα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 που παραμένουν ακόμα στον πάγο. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ενεργοποίηση του μέτρου των γεωργικών συμβούλων, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που της απομένει και να θέσει τουλάχιστον τις βάσεις του προγράμματος, πριν από την έναρξη της νέας ΚΑΠ.

Παράλληλα, και σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΑΑΤ, μέσα στις επόμενες ημέρες επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), Γεώργιο Παπαδημητρίου, για την εύρεση λύσης στις αυξημένες ανάγκες των μέτρων του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη (Δράση 4.1.1 του Υπομέτρου 4.1 – «Σχέδια Βελτίωσης» κ.ά.) και των μέτρων που πρόκειται να προκηρυχθούν (Δράση 4.1.2 Υπομέτρου 4.1 – «Αρδευτικά»). Η «ΥΧ» είχε αναδείξει σε πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της τα προβλήματα που προκύπτουν από τους περιορισμένους πόρους της ΜΟΔ σε σχέση με το ΠΑΑ, καθώς η εν λόγω υπηρεσία έχει να διαχειριστεί τα προγράμματα Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΥΠΑΑΤ έχει εξασφαλίσει κονδύλι, ώστε να προσληφθούν επιπλέον άτομα και να ξεμπλοκάρει η εξέλιξη των προγραμμάτων.

Γεωργικοί σύμβουλοι

Εν τω μεταξύ, κρίσιμες είναι οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν προσεχώς σχετικά με το Μέτρο 2 – Γεωργικές Συμβουλές. Η απόφαση του δικαστηρίου, όπως μαθαίνουμε, καθαρογράφεται και φαίνεται πως δίνει το ελεύθερο στο υπουργείο να προχωρήσει είτε σε ανοιχτό διαγωνισμό είτε σε απευθείας ανάθεση του προγράμματος. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί σημαντικά, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ περίπου. «Για το χρονικό διάστημα που μας απομένει, είναι αρκετά» ανέφερε στην «ΥΧ» πηγή του ΥΠΑΑΤ, συμπληρώνοντας ότι το μέτρο «πρέπει να τρέξει γρήγορα και με τον πιο αξιόπιστο τρόπο». Επίκειται, δε, συνάντηση της ηγεσίας με το ΓΕΩΤΕΕ και την ειδική επιτροπή –που συστάθηκε για το μέτρο–, ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δικές τους προτάσεις. Να τονιστεί βέβαια ότι η Ελλάδα αποτελεί θλιβερή εξαίρεση της ΕΕ, όπου δεν λειτουργεί ολοκληρωμένο σύστημα γεωργικών συμβούλων.

 

Αρδευτικά

Τέλος, για τη Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος», η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξη της σχετικής πρόσκλησης. Η υπηρεσία εστιάζει σε αλλαγές, όπως:

✱ Την πριμοδότηση των παραγωγών σε περιοχές με μειωμένα ύδατα, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η μοριοδιότηση στις υπόλοιπες περιοχές.

✱ Εάν θα προταθεί η λύση ή όχι της ιδιότητας του ενεργού γεωργού ως προϋπόθεση των δυνητικών δικαιούχων.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της «ΥΧ» την Παρασκευή 17/7/2020