Πληρωμές για την κορινθιακή σταφίδα

Προετοιμασία για τη στρεμματική ενίσχυση των παραγωγών

Στο 1,50 ευρώ το κιλό διαμορφώθηκε η τιμή εκκίνησης για την παραλαβή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020, όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας. Ήδη, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν λάβει τη σχετική προκαταβολή, ενώ γίνονται προσπάθειες να επιτευχθεί υψηλότερη τιμή εκκαθάρισης μέχρι το τέλος του έτους, όπου θα γίνει και η εξόφληση του προϊόντος.

Την ίδια ώρα, από την Ομάδα Παραγωγών έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκέντρωση των στοιχείων των σταφιδοπαραγωγών για τις καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση στους δικαιούχους.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βαλιανάτος, εδώ και χρόνια έχει επιτευχθεί μια στρατηγική συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, με την οποία παρεμβαίνουν από κοινού για τη στήριξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και των παραγωγών της.

«Ήρθαμε σε συμφωνία με την Ένωση, στην οποία και θα διατεθεί το προϊόν, για την πληρωμή των σταφιδοπαραγωγών που παρέδωσαν τη φετινή σοδειά τους στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας με 1,50 ευρώ το κιλό. Γίνονται προσπάθειες για καλύτερη τιμή και ελπίζω να τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος. Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που παραδόθηκαν φέτος, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ και ποιοτικά είναι σε άριστη κατάσταση, καθώς ευνόησαν σημαντικά οι καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα, τη φετινή περίοδο μαζεύτηκαν 630 τόνοι σταφίδας, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν συλλεχθεί 550 τόνοι.

Η προσοχή της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας είναι τώρα στραμμένη στη συγκέντρωση των στοιχείων των σταφιδοπαραγωγών για τις καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να λάβουν τη στρεμματική ενίσχυση. Πέρυσι είχε δοθεί τον Φεβρουάριο, με τιμή 50 ευρώ το στρέμμα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΠ, ασκούνται πιέσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πληρωθεί φέτος νωρίτερα η στρεμματική ενίσχυση για τη σταφίδα, λόγω της πανδημίας, που έχει πλήξει όλους τους παραγωγούς.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020