Πληρωμές: Έκτακτα μέτρα, εξισωτική 2014, βιολογικά, σπάνιες φυλές, τεύτλα, νιτρορύπανση και leader εντός Σεπτεμβρίου

Επιβεβαίωση του ypaithros.gr: Πληρώνονται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη υπόλοιπα Εξισωτικής και το de minimis στα τεύτλα 11 εκατ. ευρώ
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Στο… ακουστικό τους αναμένουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης (υπολοίπων του 2014), που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.  Να σημειωθεί ότι για την συγκεκριμένη πληρωμή έχει ήδη εγκριθεί το ποσό των 130 εκατ. ευρώ από το 2015 εκ του οποίου πιστώθηκαν μόνο 44 εκατ. ευρώ σε 52.269 κτηνοτρόφους οπότε υπολείπονται περίπου 86 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ έχουν ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών για το μέτρο της βιολογικής κτηνοτροφίας σε περιοχές όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία. Επίσης τις προηγούμενες ημέρες «μπήκαν» 700.000 ευρώ για την βιολογική κτηνοτροφία και τις σπάνιες φυλές. Ειδικότερα, πληρώθηκαν 427.471,49 ευρώ σε 90 παραγωγούς για βιολογική κτηνοτροφία και 270.565,26 ευρώ σε 21 παραγωγούς για σπάνιες φυλές στις 13 με 17 Σεπτεμβρίου.

Προς πληρωμή είναι και το μέτρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης τεύτλων στην Πιερία αφού αναρτήθηκε η κατάσταση πληρωμής δικαιούχων ενταγμένων στη 2η πρόσκληση της δράσης 2.3Β «Ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή σακχαροτεύτλων» για το έτος 2013, μετά την εξέταση των σχετικών ενστάσεων που είχαν κατατεθεί.
 
Επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις ΔΑΟΚ, καλούνται οι δικαιούχοι των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μέτρου 123Α του ΠΑΑ 2007-2013 που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ 2014-2020, να υποβάλλουν αιτήματα προκαταβολής/πληρωμής στην Αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης της ΔΑΟ μέχρι την 20-10-2016, ημέρα Πέμπτη.

Αυτό σύμφωνα με τις ανακοίνωσες γίνεται γνωστό «προκειμένου η Επιτροπή να ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου και να διαβιβάσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους προ εκκαθάριση φακέλους, ώστε να εκδοθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης πίστωσης και καταβολής Δημόσιας Ενίσχυσης μέχρι το τέλος του έτους 2016».

Οδηγός πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ τον Σεπτέμβριο:

  • Θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/9 οι πληρωμές στις οργανώσεις παραγωγών και στους μεμονωμένους παραγωγούς που έχουν υποβάλει αιτήματα πληρωμής για τα έκτακτα μέτρα στήριξης από το ρωσικό εμπάργκο.
  • Για την Εξισωτική Αποζημίωση 2014 προγραμματίζεται συμπληρωματική πληρωμή τον Σεπτέμβριο.
  • Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Δάσωση και Ζαχαρότευτλα: Έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές των φακέλων των δικαιούχων που αποστέλλονται από τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης.
  • Βιολογική Γεωργία, Νιτρορύπανση: Ξεκίνησαν οι πληρωμές (το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου) και θα συνεχίζονται σταδιακά με την υποβολή τους από τους αρμόδιους φορείς.
  • Για τα μέτρα του Leader θα ξεκινήσουν οι πληρωμές εντός Σεπτεμβρίου.
     
  • Για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των Μέτρων του ΠΑΑ 2007-2013 (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Δημόσια Έργα, και μέτρα ΟΠΑΑΧ-μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουριστικές δραστηριότητες) θα συνεχιστούν οι πληρωμές σε δικαιούχους των εν λόγω μέτρων, για τους οποίους αποστέλλονται φάκελοι πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς υλοποίησης.
-Διαφήμιση-