Σε επτά ημέρες, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου, πρόκειται να εξοφληθεί η Βασική Ενίσχυση, καθώς και να καταβληθούν το λεγόμενο Πρασίνισμα, ενισχύσεις για τους Αγρότες Νεαρής Ηλικίας και το Εθνικό Απόθεμα.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή της Εξισωτικής, η οποία, όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, πρόκειται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία της.

Όλα αυτά, στο κλίμα των ημερών που διαμορφώθηκε από την πληρωμή των Αγροπεριβαλλοντικών, η οποία φαίνεται με κάποιον τρόπο τελικά να ολοκληρώνεται, παρά τα όσα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Όσο, λοιπόν, πλησιάζει η ώρα της «μεγάλης κρίσης», πολλοί μιλούν πιο εύκολα και δημοσιοποιούν την άποψή τους. Ενδεικτικές είναι, για παράδειγμα, οι απόψεις των διάφορων πλευρών μετά την προχθεσινή ανάρτηση ενός μενού της εφαρμογής της ΕΑΕ στις οθόνες όλων των ΚΥΔ:

Πάμε καλά, είπαν κάποιοι, μπορεί να μην ανοίγει ακόμη η εφαρμογή αλλά σύντομα θα ανοίξει.

«Στάχτη στα μάτια» τη χαρακτήρισαν κάποιοι άλλοι, καθώς την ίδια ημέρα αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έγκριση 699.360 ευρώ που προορίζονται για τη γνωστή εταιρεία προμήθειας λογισμικού που ανέλαβε τις φετινές πληρωμές, με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα.

 Είναι τόσο προβληματικά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, δηλώνουν κάποιοι άλλοι που, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρηθεί μια «πληρωμή στα τυφλά», τις επιπτώσεις της οποίας θα κληθεί να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τον επόμενο Ιούνιο, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα περίοδος.

Υπάρχει τέλος και η άποψη εκείνων που, λόγω της θέσης και της εμπειρίας τους, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όπως του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Άλφα (ΠΕΦΑ), Δημ. Ντογκούλη, ο οποίος δήλωσε στην «ΥΧ»: «Στις 18 Ιανουαρίου έρχονται οι ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες να ελέγξουν τις πληρωμές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς, υπάρχει ο φόβος να καταλογίσουν τεράστια ποσά ως πρόστιμα, ποσά που μπορεί να ανέλθουν στα 300 εκατομμύρια ευρώ».

Τι δηλώνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι

Σταχυολογώντας τα πιο ενδιαφέροντα από όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα και διαμορφώνουν το μέγεθος του προβλήματος των φετινών πληρωμών, αλλά και τις εξελίξεις που αναμένονται, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

1 Τις κινήσεις κάποιων υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μπορεί να κυριαρχεί ένα ιδιότυπο κλίμα φόβου στον Οργανισμό, αλλά υπάρχουν πλέον υπάλληλοι που προχωρούν σε δηλώσεις, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία τους. Κάποιες δεκάδες άτομα από όλη την Ελλάδα ήρθαν στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες για να εκτιμηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στους ελέγχους των Αγροπεριβαλλοντικών, μας είπαν. Τα κενά ήταν τόσο μεγάλα που κανείς δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη να υπογράψει και να υλοποιήσει τις πληρωμές.

Η προσπάθεια, λοιπόν, κάποιων ατόμων συνεταιριστικών δομών να φέρουν αγρότες απέναντι σε υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μάλλον εκ του πονηρού. Σε κάθε περίπτωση, όπως μας είπε κάποιος, δεν πρέπει να λησμονούμε τη γνωστή υπόθεση με τις επιδοτήσεις του καλαμποκιού, όταν οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν αφορούσαν μόνο τον αρμόδιο υπουργό Αθανασόπουλο, αλλά και τα υπαλληλικά στελέχη που υπέγραψαν έγγραφα ενώ δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι από την ΕΕ έλεγχοι.

2 Τις απόψεις κάποιων ΚΥΔ για την έως τώρα στάση τους

Όλο και περισσότερα Κέντρα διατυπώνουν πλέον την άποψη ότι η δική τους σιωπή έφερε τα πράγματα ως εδώ. «Αν αντιδρούσαμε έγκαιρα, πολλά θα ήταν διαφορετικά», τονίζουν. Τώρα βέβαια, εκτός των άλλων, επικρατεί ο φόβος ότι μία πιθανή δικαστική καταδίκη ενός ΚΥΔ, μετά από προσφυγή δικαιούχου για λανθασμένη πληρωμή και απώλεια ενίσχυσης, μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα.

Είναι μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο που οδηγεί πολλά ΚΥΔ να θεωρούν ότι μάλλον πρέπει να κινηθούν δικαστικά πρώτα τα ίδια εναντίον του Οργανισμού, παρά να περιμένουν τις κινήσεις των αγροτών σε βάρος τους.

3 Την αλλαγή των κινήσεων πολιτικών στελεχών

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγα εκείνα τα πολιτικά στελέχη που διαισθάνονται το πρόβλημα και αντί να απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όπως έκαναν έως τώρα, καταφεύγουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

4 Το αφήγημα ότι το ΟΣΔΕ επέστρεψε σπίτι του

Οι σκοπιμότητες που κρύβουν οι συνεχείς αναφορές για το κυβερνητικό νέφος, πείθουν πλέον ελάχιστους. Τα 3 ευρώ για κάθε αίτηση, η αμοιβή των 700.000 ευρώ για την απόκτηση του πηγαίου κώδικα στη γνωστή εταιρεία, οι τουλάχιστον 30 απευθείας αναθέσεις σε αυτήν, εκτός των εξελίξεων που μπορεί να σηματοδοτήσουν, καταδεικνύουν ότι το επιχείρημα του δωρεάν ΟΣΔΕ είναι τουλάχιστον κωμικό.

5 Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση την τεχνική λύση

Αλλάζουν όλα σε ό,τι αφορά την «άγνωστη» λέξη της τεχνικής λύσης και τη δαιμονοποίησή της, η οποία τελικά αξιοποιείται.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του Μέτρου 13, σε αρκετούς ΑΦΜ δικαιούχων αναφέρθηκαν άλλες κοινότητες αγροτεμαχίων από αυτές στις οποίες υποβλήθηκε η αίτηση.

Με αυτόν τον τρόπο, έγινε αντιληπτό ότι ξεκίνησε κάποιου είδους κατανομή. Για παράδειγμα, όπως μας ενημέρωσε ΚΥΔ της Μακεδονίας, από την περασμένη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ξεκίνησαν να φορτώνουν στα ΚΥΔ τα πολύγωνα της τεχνικής λύσης και στις ΕΑΕ.

Μέχρι πρότινος έβλεπαν ακόμη τα παλιά. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρώθηκε χθες, για αυτό μάλλον ήταν κάτω η εφαρμογή στο gov.gr. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες ΕΑΕ, παρότι έχει γίνει κατανομή -βάσει των αλφαριθμητικών που βλέπουν- π.χ. σε πέντε τεμάχια, φαίνεται πολύγωνο στον χάρτη για τα τρία και εντόπισαν ότι δεν φαίνονται τα πολύγωνα των βοσκότοπων με μεγάλη έκταση. «Άρα, η τεχνική λύση έτρεξε τελικά, χωρίς βέβαια να ξέρουμε βάσει ποιων προδιαγραφών», μας δηλώνει ο συνομιλητής μας.

6 Προβληματικό το μενού που αναρτήθηκε πριν από δύο ημέρες

Η πρόσφατη ανάρτηση στις οθόνες του μενού στην εφαρμογή της ΕΑΕ έφερε ποικίλα σχόλια. Για παράδειγμα, υπήρξαν αυτοί που διαβλέπουν ότι υπουργείο και Cognitera κάνουν πίσω και προτίθενται να επιτρέψουν πρόσβαση στα στοιχεία και στα μη μέλη τους (ειδικά, μάλιστα, μετά την απόκτηση του «δωρεάν» πηγαίου κώδικα με 700.000 ευρώ).

Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που θεώρησαν ότι, καθώς τουλάχιστον τα στοιχεία της προκαταβολής έπρεπε να φαίνονται, ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμη μία «αστοχία υλικού».

7 Το ερώτημα των μεταβιβάσεων

Ερωτήματα δημιουργεί σε πολλούς το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρόσφατα επικρατούσε σιγή ιχθύος στο ζήτημα των μεταβιβάσεων, αρκετοί ήταν εκείνοι που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες μήνυμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μήνυμα ότι οι αποδέκτες ενοικίασης δικαιωμάτων πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά, χωρίς ωστόσο να ενημερώνονται για το πού θα προσκομιστούν και ποιος θα τα παραλάβει.

Συνεπώς, πολλοί είναι εκείνοι που οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι, με δεδομένο ότι σε επτά ημέρες έχουμε πληρωμές, οι δικαιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα εξαιρεθούν.

8 Η πληρωμή της Εξισωτικής

Παρόμοια άποψη διατυπώνεται και για την Εξισωτική Αποζημίωση, καθώς μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις, ενώ η πληρωμή υπολογίζεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, γεγονός που μάλλον θα οδηγήσει στην εξαίρεση των δικαιούχων αυτής της κατηγορίας.

9 Η εμπειρία της πληρωμής των Αγροπεριβαλλοντικών τρομάζει

Μπορεί οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών να πλησιάζουν, τουλάχιστον όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, στην ολοκλήρωσή τους, ωστόσο η μέχρι τώρα εμπειρία είναι ιδιαίτερα τραυματική.

Έτσι, από το ρεπορτάζ σε δικαιούχους αγρότες και ΚΥΔ προκύπτουν, εκτός των άλλων:

Σοβαρές αποκλίσεις των ποσών που οφείλονται.

Μηδενισμός και εξαίρεση κάποιων.

Απώλεια μιας περιόδου πληρωμής, εκτός εάν παρουσιαστεί η τρέχουσα ως προκαταβολή που έγινε έως την 30ή Νοεμβρίου.

Υπάρχουν αγροτεμάχια που δεν φαίνονται.

Αδυναμία παρακολούθησης των δικαιούχων που αποφάσισαν να μη συνεχίσουν στο πρόγραμμα.

Σοβαρά προβλήματα με το μέτρο της ορνιθοπανίδας.

Συμπερασματικά, λοιπόν, τίθεται το κεφαλαιώδες ερώτημα: Τι είδους πληρωμή θα είναι αυτή, μετά από μια ιδιαίτερα προβληματική προκαταβολή Βασικής Ενίσχυσης, μετά από μια ιδιαίτερα προβληματική προκαταβολή Αγροπεριβαλλοντικών, ένα ανύπαρκτο σύστημα ελέγχου, τις ασάφειες που υπάρχουν στις μεταβιβάσεις και στην Εξισωτική; Τι είδους πληρωμές λοιπόν θα είναι αυτές που έρχονται;

Μάλλον… πληρωμές στα τυφλά!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου  2022