Πληρώθηκαν φέτος τα καλά κεράσια στην Ευρώπη

Με την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τουρκία να μπαίνουν στην παραγωγή και την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της σεζόν, εξελίσσεται η παραγωγική και εμπορική περίοδος για το κεράσι, σύμφωνα με την επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς του προϊόντος, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα FreshPlaza. Στη Β. Αμερική, όπως στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και στη βρετανική Κολούμπια του Καναδά βρίσκονται επίσης εν μέσω παραγωγής, ενώ μία από τις καθοριστικές για την εμπορία κερασιού χώρες είναι η Κίνα, η οποία εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ αναζητά νέες αγορές εισαγωγής, όπως η Κεντρική Ασία και η Τουρκία.

Οι συνθήκες της αγοράς, εκτιμούν οι συντάκτες του άρθρου, είναι ευνοϊκές για τα ολλανδικά και για τα βελγικά κεράσια. Στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με ζημιές από παγετό και βροχές στη διάρκεια της άνοιξης, που επηρέασαν τη φετινή παραγωγή, συνεπώς, η ζήτηση για κεράσια και μάλιστα ποιοτικά ανέβασε φέτος τις τιμές σε σύγκριση με τις περσινές.

Σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, σημειώνεται πως η προσφορά στις χονδρεμπορικές αγορές της χώρας αυξάνεται συνεχώς. Επιπρόσθετα, στη γερμανική παραγωγή, πραγματοποιούνται εκτεταμένες εισαγωγές από πολλές χώρες, όπως από την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ώστε οι έμποροι να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Γερμανία παρατηρούνται σχετικά υψηλές τιμές για την εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα πολλοί να στρέφονται σε εισαγόμενα κεράσια. Αυτό εν μέρει αποδίδεται σε μέτρια έναρξη της σεζόν σε επίπεδο ποσοτήτων σε ορισμένες περιοχές που είχαν ζημιές. Όσο για τις εισαγωγές, η Ισπανία κέρδισε έδαφος με σχετικά χαμηλές τιμές, έντονη είναι η παρουσία της Τουρκίας, αν και κυρίως με μικρά μεγέθη, τα οποία πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές, ενώ και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα εναλλακτική με όρους τιμών, κυρίως στο χονδρεμπόριο της Νότιας Γερμανίας.