Πλουσιότερα σε βιταμίνες ήταν στο παρελθόν τα φρούτα και τα λαχανικά

Νέο ρεκόρ αναμένεται φέτος στην αξία των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται σήμερα είναι πολύ πιο φτωχά σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από αυτά που παρήγαν οι παππούδες μας δεκαετίες πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σημερινές γενιές να είναι πιο άτυχες, καθώς για να λάβει κανείς τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών που έπαιρναν οι παππούδες μας θα πρέπει να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που ανέλυσε στοιχεία από το 1930 μέχρι το 1980, και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, αποδεικνύεται πως σε 20 λαχανικά ο μέσος όρος περιεκτικότητας σε ασβέστιο μειώθηκε κατά 19%, σε σίδηρο κατά 22% και σε κάλιο κατά 14%. Επιπλέον, άλλη έρευνα υποστηρίζει πως πρέπει να φάμε οκτώ πορτοκάλια για να λάβουμε τις ίδιες ποσότητες Βιταμίνης Α, που έπαιρναν οι παππούδες μας από ένα μόνο πορτοκάλι.

Οι αιτίες

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό βιολογικής γεωργίας IFOAM ανάμεσα στις αιτίες που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση είναι η βιομηχανική γεωργία, η μεταποίηση και το εμπόριο, που προκαλούν μείωση των θρεπτικών συστατικών. Οι σύγχρονες γεωργικές μέθοδοι και τα βαρέα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται αφαιρούν ολοένα και περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο έδαφος.

Επίσης, τα χημικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των φυτών επιβαρύνουν την κατάσταση αυτή. Οι εξαγωγές των φρούτων και των λαχανικών, στις οποίες τα τρόφιμα αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή, είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνες, αφού τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν τη φρεσκάδα τους.

Βικτωρία Αποστολοπούλου