Ποδαρικό… με κλειστό πληροφοριακό σύστημα έκανε ξανά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο ίδιο έργο θεατές είναι για ακόμη μία χρονιά οι παραγωγοί της χώρας, καθώς, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, το νέο έτος βρίσκει τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα με κλειστό το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το πρωί της Τρίτης 4 Ιανουαρίου 2022, κανένα πιστοποιημένο ΚΥΔ δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα και, άρα, δεν δύναται να προβεί σε καμία πράξη που αφορά την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2021 των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι η επίλυση των εκκρεμοτήτων για το έτος ενίσχυσης 2021 είναι αυτήν τη στιγμή στον αέρα. Καμία διοικητική πράξη, διόρθωση και μεταβολή δεν μπορεί να υποβληθεί σε σχέση με την αίτηση των παραγωγών για το 2021, προκαλώντας ξανά μεγάλη αναστάτωση σχετικά με την καταβολή των υπολοίπων των άμεσων ενισχύσεων.
Λήξη πιστοποίησης
Τι συνέβη, όμως; Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 έληξε η πιστοποίηση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης, καθώς και των ΚΥΔ, σχετικά με την υποβοήθηση των αγροτών για τη συμπλήρωση και την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ. Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία κίνηση από την πλευρά της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το πληροφοριακό σύστημα έκλεισε το πρωί της 4ης Ιανουαρίου, αφήνοντας ξεκρέμαστους ΚΥΔ και παραγωγούς.
«Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έκανε το προφανές, ενημέρωσε δηλαδή τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη λήξη της πιστοποίησής της ως Φορέα Συντονισμού, όπως επίσης αντίστοιχα για τη λήξη της πιστοποίησης του συνόλου των δραστηριοποιούμενων ΚΥΔ», εξηγεί μιλώντας στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης, για οκτώ συναπτά έτη, εργαστήκαμε πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση των παραγωγών και αυτό απαιτεί πάνω από όλα απόλυτη τήρηση των διαδικασιών και της νομιμότητας. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα». Υπογραμμίζει, δε, ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία του πλαισίου υποβοήθησης και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην εξεύρεση λύσης, ώστε να μην έχουμε επανάληψη όσων ζήσαμε τη χρονιά που πέρασε».
Πράγματι, και πέρσι το σύστημα παρέμεινε κλειστό για περίπου έναν μήνα, προκαλώντας διαχειριστικό «έμφραγμα» στη λειτουργία του ΟΣΔΕ. Τελικά, η διοίκηση του Οργανισμού (υπενθυμίζεται και το έντονο παρασκήνιο σχετικά με το πρόσωπο που θα κρατούσε το τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ) αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποίηση της εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων έτους 2020, δίνοντας παράταση έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2021 για την τροποποίηση των αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων κατηγορίας ΙΙ και την υποβολή αιτημάτων διοικητικής πράξης κατηγορίας ΙΙΙ.
Στη συνέχεια, προχώρησε και σε ανανέωση της πιστοποίησης όλων των φορέων υποβοήθησης των αγροτών στο ΟΣΔΕ, τόσο του Φορέα Συντονισμού όσο και των ΚΥΔ.
Στον πάγο
Το κακό περσινό προηγούμενο, αλλά και οι παλινωδίες των τελευταίων μηνών, σκιαγραφούν μία πρωτοφανή προχειρότητα, όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από την πλευρά της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκαλώντας κυρίως την οργή των παραγωγών.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, η «ΥΧ» επικοινώνησε με εκπροσώπους από διάφορα ΚΥΔ της χώρας, προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από το πρωί της Τρίτης 4 Ιανουαρίου 2022. «Μας παίρνουν τηλέφωνο οι παραγωγοί και είμαστε στη δύσκολη θέση να τους απαντήσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, γιατί το σύστημα έκλεισε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα έχουν δεμένα τα χέρια τους… μέχρι νεωτέρας, εφόσον δηλαδή ξεπαγώσει το πληροφοριακό σύστημα. Όσο για τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιανουαρίου δεν είχε προβεί σε καμία σχετική ενημέρωση προς τα ΚΥΔ. «Το σύστημα έκλεισε στις 4 Ιανουαρίου», εξηγεί ο Τάκης Χατζούδης, από την ΕΑΣ Διδυμοτείχου, σημειώνοντας ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει από το ΚΥΔ καμία εργασία. Όπως αναφέρει, η προθεσμία για την υποβολή διοικητικών πράξεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2022 και αυτό είναι το μείζον ζήτημα αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν μπορούν να κλείσουν οι εκκρεμότητες του έτους ενίσχυσης 2021. Εάν συνεχιστεί το πρόβλημα και μετά, τότε η κατάσταση θα συμπαρασύρει και τις αιτήσεις του 2022.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, υπογραμμίζει ότι ενώ το σύστημα είναι κλειστό, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ενεργοποιήθηκε μόνο η υπηρεσία για την Κάρτα του Αγρότη. «Επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια τόσο για τους εργαζόμενους των ΚΥΔ, όσο και για τους ίδιους τους παραγωγούς, που ρωτάνε τι θα γίνει με τις πληρωμές τους», τονίζει ο κ. Παυλίδης, σημειώνοντας ότι δεν έλαβαν καμία επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού. «Με το σύστημα κλειστό, μένουν σε εκκρεμότητα τα πάντα», επισημαίνει.
Ρόλο απλά και μόνο ενημερωτικό μπορούν να διαδραματίσουν πλέον τα ΚΥΔ, μας εξηγούν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οπωροκηπευτικών Δυτικής Ελλάδας, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς, προχωρώντας σε διορθώσεις (π.χ. τραπεζικών λογαριασμών) και λοιπές διοικητικές πράξεις. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, κι αυτό μέσω του Taxisnet, είναι να ενημερώνουμε για τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί». Σε δύο κυρίως βασικές θεματικές εστιάζει τις συνέπειες από το κλείσιμο του πληροφοριακού συστήματος ο Αστέριος Νάνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής «Ένωση» Ελασσόνας: α) Στην υποβολή διοικητικών πράξεων για τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την τελευταία πληρωμή του Δεκεμβρίου, όσον αφορά τους ΑΤΑΚ των ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων και β) στις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις αιτήσεις των αιγοπροβάτων, δικαιούχων Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, όσον αφορά τον αριθμό των επιλέξιμων προβατίνων ή/και αιγών αναλογικά με την ποσότητα γάλακτος.
Στο… περίμενε
Σε αναμονή, λοιπόν, βρίσκονται ΚΥΔ και παραγωγοί έως ότου επαναλειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες πράξεις που αφορούν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2021. Πάντως, μέχρι σήμερα, ισχύει η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι δηλαδή οι μεταβολές των αιτήσεων ενίσχυσης και η υποβολή αιτημάτων διοικητικής πράξης επιτρέπονται το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Εάν θα δοθεί παράταση (όπως και πέρσι) δεν είναι γνωστό, με δεδομένο ότι ασκούνται πιέσεις και από τον Φορέα Συντονισμού, με στόχο να δοθεί λύση και οι αγρότες να εξυπηρετηθούν κανονικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρόβλημα από το κλείσιμο του πληροφοριακού συστήματος επικεντρώνεται στη δυνατότητα διορθώσεων, σε μεταβολές στοιχείων της ΕΑΕ, που αφορούν τηλεπισκόπηση ή μηχανογραφικό έλεγχο (εφόσον το αίτημα διοικητικής πράξης έχει υποβληθεί πριν από τη γνωστοποίηση των ευρημάτων), ενστάσεις για τα αποτελέσματα πληρωμών του Δεκεμβρίου κ.ά.