Ποδαρικό με 30 λεπτά για το ρύζι

H ζήτηση από εξωτερικό και εγχώριους μύλους σιγοντάρει τις τιμές για Indica και Japonica

Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για το ελληνικό ρύζι

Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για το ελληνικό ρύζι, καθώς η κινητικότητα που καταγράφεται σε εμπορικό επίπεδο δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι τιμές να εδραιωθούν στην περιοχή των 30 λεπτών/κιλό, όπου από την αρχή της σεζόν τις τοποθετούν οι εκπρόσωποι των βορειοελλαδίτικων συνεταιρισμών.

Οι εμπορικές πράξεις τόσο για τα μεσόσπερμα τύπου Japonica –που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο ποσοστό της φετινής παραγωγής– όσο και τα μακρύσπερμα Indica γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες κατά μέσο όρο στα 28-29 λεπτά/κιλό, ενώ, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής, έχουν ήδη φύγει οι πρώτες παρτίδες προς Τουρκία, Βουλγαρία και χώρες της Νότιας Ασίας. «Παραμονές Χριστουγέννων έφυγαν περίπου 8.000 τόνοι προς τις νότιες ασιατικές χώρες, μέσω ιδιωτών εμπόρων, χωρίς να μεσολαβήσουν οι Τούρκοι, τους οποίους παρακάμψαμε. Επιπλέον, προς Τουρκία έφυγαν μέχρι τώρα 4.000-5.000 τόνοι, όχι μόνο από τον συνεταιρισμό, αλλά από όλους τους ελληνικούς ορυζόμυλους, γιατί οι Τούρκοι το παίρνουν ημιεπεξεργασμένο», εξηγεί ο κ. Κουιμτζής.

Ψηλά από την αρχή οι Καρολίνες

Ο ίδιος εκτιμά ότι «το ρύζι έχει μπροστά του καλό δρόμο τους επόμενους μήνες», κυρίως από τον Φλεβάρη και μετά, καθώς ο Γενάρης είναι γενικά υποτονικός μήνας για το εμπόριο. «Εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πιάσει γενικευμένα τα 30 λεπτά λεπτά/κιλό», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «ήδη η Καρολίνα από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται στα 37-38 λεπτά, γιατί υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχουν ποσότητες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Φωτεινός, επισημαίνει ότι το Ronaldo έχει παγιωθεί στα 28 λεπτά και μέσα στον Ιανουάριο υπάρχει δυνατότητα να κινηθεί υψηλότερα: «Έχουμε επαφές με τους Βούλγαρους, ξεκίνησαν οι Τούρκοι και υπάρχει και κινητικότητα από ελληνικούς μύλους», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι το Indica πωλείται στα 29-30 λεπτά. Η δική του πρόβλεψη είναι ότι φέτος οι τιμές θα πιάσουν «τα περσινά και λίγο παραπάνω» επίπεδα.

Αύξησε κατά 57% το πλεόνασμά της η Ελλάδα σε μια πενταετία

Την ίδια στιγμή, τη δυναμική της ορυζοκαλλιέργειας στη χώρα μας καταδεικνύουν στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 15 χωρών με το μεγαλύτερο θετικό εμπορικό ισοζύγιο για το προϊόν το 2017.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας εμφάνισε θετικό ισοζύγιο (αξία εξαγωγών – αξία εισαγωγών) 61,1 εκατ. δολαρίων το 2017, αυξημένο κατά 57% σε σύγκριση με το 2013.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξαγωγές ρυζιού έφτασαν σε αξία το 2017 τα 20,7 δισ. δολάρια (μείωση 19,3% σε σύγκριση με το 2013 που είχαν διαμορφωθεί σε 25,7 δισ. δολάρια). Το 75% των εξαγωγών προήλθε από ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, ενώ η Β. Αμερική πραγματοποίησε το 8,8% των εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με 8,6%, τη Λατινική Αμερική (εξαιρουμένου του Μεξικού) και την Καραϊβική κατά 6,1%.

Η Ινδία, με εξαγωγές αξίας 5,5 δισ. δολαρίων κατείχε το 2017 το 26,3% της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών, η Ταϊλάνδη το 24,9%, οι ΗΠΑ το 8,5%, το Πακιστάν το 8,4% και το Βιετνάμ το 7,5%. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των εξαγωγών τους στην πενταετία 2013-2017 ήταν η Κίνα (43,2%), η Καμπότζη (32,5%), η Ολλανδία (21,8%) και η Παραγουάη (17,4%). Στον αντίποδα, εκείνες οι χώρες που είδαν τις πωλήσεις τους σε άλλες αγορές να μειώνονται ήταν το Βιετνάμ (-47%), η Βραζιλία (-38,9%), η Αργεντινή (-38,3%), η Ινδία (-33,2%) και η Μιανμάρ (-25,3%).