ΠΟΕ: Έρχεται πρόταση για νέα δέσμη αγροτικών μέτρων

Ένα αναθεωρημένο προτεινόμενο κείμενο, το οποίο θα αφορά μελλοντική δέσμη μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, αναμένεται να παρουσιάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ενόψει της 12ης Υπουργικής Διάσκεψής (MC12), που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει στις αγροτικές συνομιλίες μεταξύ των χωρών.

Στο πακέτο ενδέχεται να συμπεριληφθούν μέτρα προς άμεση υλοποίηση για την επίτευξη βελτιωμένης διαφάνειας, όπως η εκ των προτέρων ειδοποίηση για περιορισμούς στις εξαγωγές και η εξαίρεση από τους περιορισμούς εξαγωγών για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Το προτεινόμενο πακέτο έρχεται μετά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς η Κίνα, η Ινδία, η Αφρικανική Ομάδα και η Ομάδα των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) επιμένουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα οι προερχόμενες από πλούσιες χώρες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν το εμπόριο.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις για δημόσια προγράμματα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές για την επέκταση της ρήτρας ειρήνης στις αναπτυσσόμενες χώρες μέλη και τα νέα προϊόντα. Η ρήτρα ειρήνης προστατεύει τα προγράμματα προμήθειας τροφίμων των αναπτυσσόμενων χωρών –όπως της Ινδίας– από αντίποινα, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, εφόσον παραβιαστούν τα ανώτατα όρια επιδότησης του 10% της αξίας της παραγωγής τροφίμων.