Ένα πάνελ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) καταδίκασε τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την Κολομβία στις εισαγωγές κατεψυγμένων τηγανητών πατατών, παίρνοντας το μέρος της ΕΕ στην πολυετή διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με το θέμα.

Όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν η Κολομβία επέβαλε δασμούς έως και 8% για την καταπολέμηση των εισαγωγών φθηνών κατεψυγμένων πατατών από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία που φέρεται να έχουν πλημμυρίσει την κολομβιανή αγορά από τότε που εφαρμόστηκε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ, Κολομβίας, Ισημερινού και Περού το 2013.

Ο ΠΟΕ, ο οποίος δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης, δημοσίευσε την έκθεσή του πριν από μερικές μέρες. Σε αυτή συμπεραίνει ότι «ούτε η Κολομβία περιέλαβε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία περί ντάμπινγκ, ζημία και αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της υποτιθέμενης ζημίας» και, επίσης, επεσήμανε αρκετές παραβιάσεις της συμφωνίας αντιντάμπινγκ του ΠΟΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του ΠΟΕ. Ωστόσο, η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει τελειώσει, με την Κολομβία να ετοιμάζει προσφυγή και τους τρέχοντες δασμούς να παραμένουν σε ισχύ έως ότου ο ΠΟΕ εκδώσει την τελική του απόφαση.

www.euractiv.com