Ποια έργα μένουν εκτός χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ; Αυτό ζητεί να πληροφορηθεί ο βουλευτής της ΝΔ, Κορινθίας, Χ. Δήμας

Η Ελλάδα απορρόφησε πλήρως τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την πορεία της χρηματοδότησης των επενδύσεων, που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ και βάσει του αναπτυξιακού νόμου, ζητεί να πληροφορηθεί ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας. Όπως λέει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόλις 98 επενδυτικά σχέδια είχαν υποβληθεί ως τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ αρχικό ενδιαφέρον με τη μορφή μερίδας είχαν ανοίξει μόλις 1.388 επενδυτές.

Ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ ζητεί να πληροφορηθεί από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου ποια θα είναι η απορροφητικότητα σε κάθε τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-20 και αν επιτυγχάνεται ο στόχος του 7% για την απορρόφηση πόρων  από το πρόγραμμα αλλά και τι συμβαίνει με τα επιμέρους έργα.

-Διαφήμιση-

Επικαλείται το γενικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κατευθυντήριες γραμμές για την ολοκλήρωση των επενδύσεων και ζητεί επίσης να πληροφορηθεί ποια έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί και για ποιους λόγους.

Αναφερόμενος στα προγράμματα Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑΝΕΚ)  και  Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και  Αειφόρου Ανάπτυξης, επισημαίνει πως  πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31.3.2017 αλλά μέχρι στιγμής είναι πολύ κάτω του 7% , που ήταν ο στόχος,  σύμφωνα με στοιχεία που του δόθηκαν ως τις 22.12.2016.

Ο ίδιος ζητεί να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για την απορροφητικότητα, αναλυτικοί πίνακες αλλά να καταθέσει και ποιοι ήταν οι λόγοι, που έχουν καθυστερήσει τα έργα και αν θα δοθεί και νέα παράταση.

Υπενθυμίζουμε πως ο Γιώργος Σταθάκης, ως υπουργός Ανάπτυξης είχε αναφερθεί στην απένταξη έργων, λόγω των ανεξέλεγκτων «υπερεντάξεων», δηλαδή πολλαπλάσιων έργων, από τους πόρους, που προέβλεπε το πρόγραμμα.

Επιπλέον, από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός , που είναι αρμόδιος για τα επενδυτικά έργα, Αλέξης  Χαρίτσης έχει ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα παράταση, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, που έχουν δοθεί  για το ΕΣΠΑ 2007-13.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki