Ποιους θα περιλαμβάνουν οι επόμενοι πίνακες πληρωμών των Νέων Αγροτών

Μετά τις αποφάσεις ένταξης και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα) τον Αύγουστο, σειρά παίρνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος των «Νέων Αγροτών» των πέντε περιφερειών στις οποίες οι δικαιούχοι περιμένουν να λάβουν την προκαταβολή.

Πρόκειται για τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Αττικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η πληρωμή για τις εν λόγω περιφέρειες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη 25/8 ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά. Στην ατζέντα ήταν και η εξέλιξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών. Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασόπουλος στην «ΥΧ», «η νέα εξέλιξη είναι ότι υπεγράφη η απόφαση ένταξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτή αφορά 1.101 δικαιούχους, ενώ υπάρχουν σε πρώτη φάση 252 εν δυνάμει δικαιούχοι για τους οποίους το κονδύλι που έχει κρατηθεί καλύπτει το σύνολό τους».

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το πρόγραμμα τόσο για νέους γεωργούς όσο και για κτηνοτρόφους στο Βόρειο Αιγαίο, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Κουφέλος: «Η ένταξη όλο και περισσότερων νέων γεωργών και η ηλικιακή ανανέωση αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο. Η ενίσχυση των νέων γεωργών μέσω του προγράμματος του Υπομέτρου 6.1 οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη ζητήσει επιπλέον πόρους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου για την ένταξη ει δυνατόν όλων των αιτούντων. Για να δώσουμε τη σκυτάλη στη νέα γενιά, για να παραμείνουν στα νησιά μας και να στηρίξουν το γεωργικό επάγγελμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα την υιοθέτηση των καινοτομιών. Ζητάμε αύξηση των κονδυλίων και περισσότερα αναπτυξιακά εργαλεία».

Εκκρεμότητες στο ΠΣΚΕ ενόψει των νέων πινάκων

Όπως έχει γράψει η «ΥΧ», μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων, αναμένεται να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όπως η προσκόμιση εγγράφων από ορισμένους παραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν στις υπηρεσίες των περιφερειών θα πρέπει να αναρτηθούν ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ, ενώ επίσης θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες, όσον αφορά τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλατφόρμα δεν είχε ανοίξει για τα παραπάνω, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα. Συνεπώς, μόλις κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες αναμένεται η δημοσίευση νέων πινάκων κατάταξης με το 10% των χρημάτων που έχει κρατηθεί σε κάθε περιφέρεια, όπου και θα ενταχθούν:

α) όσοι προσκόμισαν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά,

β) όσοι δικαιωθούν από τις ενστάσεις και έχουν βαθμολογία που να καλύπτεται από την πίστωση, καθώς και

γ) όσοι καλύπτονται από το 10% των χρημάτων της κάθε περιφέρειας που έχουν κρατηθεί για να καλύψουν τις ενστάσεις. Αυτή η φάση εκτιμάται από τα στελέχη των περιφερειών ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.