Την επισταμένη ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα στερεοτυπικά πρότυπα σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στην ευρωπαϊκή γεωργία τόνισε η κεντροαριστερή ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Καρβαλιέ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε από Ευρωπαίους αγρότες και τις Copa – Cogeca.

Όπως τόνισε στην ομιλία της, στην οικογένειά της, και στις περισσότερες οικογένειες της γενέτειράς της, υπήρχε το έθιμο ο πρώτος καρπός του έτους, το πρώτο μήλο ή ροδάκινο, να δίδεται στον πρώτο άνδρα του σπιτιού, τον πατέρα για παράδειγμα, γιατί «οι γυναίκες φέρνουν κακοτυχία στην παραγωγή. Τέτοια στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα στην αγροτική κοινωνία και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανατραπούν».

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ικανότητα των γυναικών να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking) μπορεί να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα να αναπτυχθεί και να ανακόψει την αστικοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 2014, οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για το 35% του συνολικού χρόνου εργασίας στον γεωργικό τομέα, με το 53,8% να είναι μερικής απασχόλησης και το 30,8% πλήρους. Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 30% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ένωση διοικείται από γυναίκες.