Πολιορκία σε όλα τα μέτωπα για τον αγροτικό τομέα
Από 40 κύματα περνά αυτή την περίοδο τόσο η ζωική όσο και η φυτική παραγωγή της Ελλάδας. Μετά την πανώλη, η ευλογιά των προβάτων είναι η δεύτερη ζωονόσος που χτύπησε την πόρτα των κτηνοτροφικών μονάδων, φέρνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με νέους περιορισμούς, τη στιγμή που περίμεναν πώς και πώς να αρθούν εκείνοι για την προηγούμενη ασθένεια.
Σε περιοχές που κατέγραψαν κρούσματα και βρίσκονται ακόμη σε συναγερμό εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, όπως η Θεσσαλία, μαθαίνουμε ότι οι πληγέντες παραγωγοί προσβλέπουν εναγωνίως σε επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, η Κομισιόν σπεύδει να κρούσει των κώδωνα σε όσους εφησυχάζουν, επισημαίνοντας ότι παραμένει υψηλός ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας.
Διαβάζοντας για τη σχετική τροποποιητική εκτελεστική απόφαση, οι αναγνώστες της «ΥΧ» μπορούν να δουν αναλυτικά τις επικαιροποιημένες ζώνες προστασίας, επιτήρησης και απαγόρευσης για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι για τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΑΑΤ και οι εξελίξεις αναμένονται άμεσα.
Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση της ευλογιάς βάζει σε… καραντίνα τον Έβρο, με το υπουργείο να εκδίδει οδηγό για τις μετακινήσεις νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η «ΥΧ» δίνει ανταπόκριση από όλα τα μέτωπα των ασθενειών, ενώ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις φιλοξενεί τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΚ, Παναγιώτη Πεβερέτου, ο οποίος κοινοποιεί τις προτάσεις του Συνδέσμου για τις ενδεδειγμένες οδούς πρόληψης και καταπολέμησης των ασθενειών, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στους ελέγχους.
Όσο για το μέτωπο της γεωργίας, εκεί η άρδευση -σε πανελλαδικό επίπεδο- και η επέλαση του πράσινου σκουληκιού -κυρίως στη Θράκη- εξελίσσονται σε μείζονα ζητήματα για τις βαμβακοκαλλιέργειες. Δυστυχώς, οι βροχές γύρισαν την πλάτη στους αγρότες σε πολλά παραγωγικά κέντρα. Διασχίζοντας τη γραμμή του τερματισμού της αρδευτικής περιόδου, οι ίδιοι εξακολουθούν να διαχειρίζονται οριακές ισορροπίες. Στις σελίδες αυτού του φύλλου, σκιαγραφείται αναλυτικά η κατά τόπους εικόνα και τα απρόοπτα που έχουν συναντήσει οι παραγωγοί.
Είναι προφανές ότι ο αγροτικός τομέας βάλλεται από παντού. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, πολλές φορές βρίσκεται αντιμέτωπος με κρατικές κωλυσιεργίες, όσον αφορά την αναγκαία και επιβεβλημένη βοήθεια για την επούλωση των νωπών τραυμάτων του. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα των αγροτών δεν σταματούν να τρέχουν, ούτε παίρνουν αναβολή. Οι τελευταίοι έχουν σοβαρά παράπονα από την πολιτεία και με τη στάση τους στέλνουν τελεσίγραφο: Χωρίς έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις, η ύπαιθρος δεν θα ορθοποδήσει ξανά.
Από τη μεριά της, η «ΥΧ» μεταφέρει τις αγωνίες των αγροτών, παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα και τα λεπτομερή δεδομένα για τις καταβολές των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους σε Αττική και Κρήτη, διά στόματος προέδρου ΕΛΓΑ, Α. Λυκουρέντζου, ενώ μεταφέρει και τις τελευταίες επίσημες εξαγγελίες για την πολυαναμενόμενη εξόφληση που αφορά τους πληγέντες
από τον Daniel στη Θεσσαλία.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, χρηστικό άρθρο της εφημερίδας ξεδιαλύνει το ανανεωμένο τοπίο των δράσεων στα Οικολογικά Σχήματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από την τελευταία τροποποιητική του ΥΠΑΑΤ.