Πάτησαν γκάζι οι πωλήσεις σπαρτικών και ψεκαστικών μηχανών το 2017

Στοπ στο τετραετές αρνητικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ετών δείχνουν τα στοιχεία του CEMA

Η κρίση συμπαρασύρει και την αγορά αγροτικών μηχανημάτων (infographic)

Σε θετικό πρόσημο «γύρισε» η ευρωπαϊκή αγορά τρακτέρ και γενικότερα εξοπλισμού για μεγάλες αροτραίες καλλιέργειες το 2017, αφήνοντας πίσω της τέσσερις συνεχόμενες σεζόν πτώσης, με τα στοιχεία μάλιστα να προδιαγράφουν περαιτέρω ανάπτυξη τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση αγοράς του Eυρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA), οι συνολικές πωλήσεις γεωργικού εξοπλισμού το 2017 ανήλθαν σε 3,34 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με το 2016. Η αντιστροφή του κλίματος αποτυπώνεται πιο έντονα στην υποκατηγορία του εξοπλισμού σποράς, λίπανσης και φυτοπροστασίας (σπαρτικές μηχανές, ψεκαστικά, λιπασματοδιανομείς κ.ά.), οι αθροιστικές πωλήσεις των οποίων έφτασαν το 2017 το 1,5 δισ. ευρώ από 1,37 δισ. ευρώ το 2016. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη κατηγορία από το 2013 και μετά παρουσίαζε κάθε χρόνο σημαντικές απώλειες (2013: 1,70 δισ. ευρώ, 2014: 1,63 δισ. ευρώ, 2015: 1,53 δισ. ευρώ) και η διακοπή αυτού του αρνητικού σερί αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική από ανθρώπους του κλάδου.

Στα… συνήθη επίπεδα των 1,84-1,85 δισ. ευρώ της τριετίας 2013-2015 επέστρεψαν πέρυσι και οι πωλήσεις εξοπλισμού κατεργασίας εδάφους (σβάρνες…) ύστερα από την απότομη πτώση στα 1,67 δισ. ευρώ που είχαν σημειώσει το 2016. Βάσει των ρυθμών με τους οποίους τοποθετούνται από τις αρχές του έτους οι νέες παραγγελίες, ο CEMA προεξοφλεί ότι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο και, πιθανότατα, το σύνολο του 2018 θα κλείσουν με νέα αύξηση.

Τη μεγαλύτερη ώθηση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, εξακολουθούν να δίνουν οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και, ειδικότερα, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Πολωνίας, οι αυξημένες πωλήσεις των οποίων κάλυψαν και με το παραπάνω τη μείωση που καταγράφηκε στη Γαλλία.

Ποντάρουν στην ψηφιακή γεωργία

Σύμφωνα με την Elke Pankow (της γερμανικής εταιρείας Rauch Landmaschinenfabrik GmbH, Germany), η οποία πριν από μερικές εβδομάδες εξελέγη επικεφαλής του τμήματος Εξοπλισμού Σποράς και Λίπανσης τoυ CEMA, το μέλλον του κλάδου βρίσκεται στη γεωργία ακριβείας. Η ίδια σε δηλώσεις της, μάλιστα, τόνισε ότι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το επόμενο διάστημα την ανάπτυξη της αγοράς δεν είναι τόσο το μέγεθος ή η δυναμικότητα των μηχανημάτων όσο η ικανότητά τους να ενσωματώσουν ψηφιακές λύσεις που εξασφαλίζουν την πλέον αποδοτική χρήση των εισροών με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Peter Henrik Dahl (της δανεζικής Hardi International A/S), που ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Εξοπλισμού Φυτοπροστασίας του CEMA, ξεχώρισε τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες ως το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Πήρε φωτιά τον Δεκέμβριο η αγορά των τρακτέρ

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν όσα μηχανήματα πωλούνται στην ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου 2018 είχαν ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις τρακτέρ να… πατήσουν γκάζι τον τελευταίο μήνα του 2017. Σύμφωνα με στοιχεία του CEMA, συνολικά 161.235 μονάδες τέθηκαν σε κυκλοφορία σε 30 ευρωπαϊκά κράτη το 2017, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 12,8% σε σύγκριση με το 2016. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν όλες σχεδόν οι αγορές της Ευρώπης (με τα ποσοστά αύξησης βεβαίως να διαφοροποιούνται και να εκτείνονται από το +5,7% της Ισπανίας μέχρι το +22,9% της Ισπανίας). Μοναδική παραφωνία η Γαλλία όπου οι νέες κυκλοφορίες κατέγραψαν μείωση 2,2%.