Politico: Η «δεξιά στροφή» αναμένεται να πλήξει το Ευρωκοινοβούλιο, με συνέπειες στις πολιτικές για το κλίμα

Η ισχυροποίηση της Ακροδεξιάς συνεχίζεται απρόσκοπτα στην Ευρώπη και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να τη σταματήσει. Μόλις τον τελευταίο χρόνο, μετά την Ιταλία και τη Φινλανδία, και η Ελλάδα εξέλεξε μια οκτακομματική Bουλή, όπου τρία κόμματα τοποθετούνται στα άκρα δεξιά της συντηρητικής κυβερνητικής παράταξης της ΝΔ (Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση).

Σύντομα, αναμένεται να ακολουθήσει και η Ισπανία, όπου ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός του Πέδρο Σάντσεζ αναμένεται να τα βρει σκούρα απέναντι στον πιθανό συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και του ακροδεξιού Vox, τα οποία οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Όπως γράφει η επικεφαλής ανταποκρίτρια του Politico Europe στις Βρυξέλλες, Σούζαν Λιντς, η δεξιόστροφη πορεία της Ευρώπης αναμένεται να επηρεάσει τα πάντα, «από την πολιτική για το κλίμα έως το μεταναστευτικό», καθώς σύντομα θα έχει την ευκαιρία να αποτυπωθεί στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Σε λιγότερο από έναν χρόνο, οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν ένα νέο Κοινοβούλιο και οι συντηρητικοί προβλέπεται να έχουν μεγάλα κέρδη. Σε πρώτη φάση, αυτό θα ευνοήσει το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο είναι ήδη η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη του Ευρωκοινοβουλίου», εξηγεί η ίδια, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες για τις πολιτικές των Βρυξελλών.

Σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, είναι εμφανής η προθυμία των παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων να συνεργαστούν μέχρι και με την άκρα Δεξιά. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι παρόμοιες πολιτικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το ΕΛΚ βλέπει ήδη με καλό μάτι την προοπτική σύμπλευσης με την Ακροδεξιά.

«Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ήταν η πιο πρόσφατη υψηλού προφίλ φιγούρα του ΕΛΚ που απέτισε φόρο τιμής στην [ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό] Τζόρτζια Μελόνι, επισκεπτόμενη το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη, μετά από παρόμοια προσέγγιση του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ», αναφέρει η Λιντς.

Οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί απέδειξαν ότι βρίσκονται σε τροχιά συνεργασίας με τους «πατριώτες» του Ευρωκοινοβουλίου, όταν πρόσφατα οι δύο ομάδες συνασπίστηκαν για να εναντιωθούν σε έναν νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος συνιστά βασικό στοιχείο του σχεδίου της ΕΕ, ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

«Προς το παρόν, το ΕΛΚ, με την υποστήριξη της ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) –όπου ανήκει το κόμμα της Μελόνι–, τορπιλίζει επιτυχώς το νομοσχέδιο, επικαλούμενο τις ανησυχίες των αγροτών και επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το παρακάνει και ότι είναι ιδιαίτερα βιαστική στην επιβολή της πράσινης ατζέντας», συνεχίζει το δημοσίευμα του Politico.

Η συγκεκριμένη αντίδραση της ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι πιθανότατα ένα προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές του 2024, όταν η δεξιά στροφή στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι πρόθυμη να θέσει ακόμα περισσότερα εμπόδια στις κεντροαριστερές περιβαλλοντικές επιδιώξεις της Κομισιόν.