Αυτό το άρθρο είναι 22 μηνών

Οι πολιτικοί αρχηγοί µιλούν στην «ΥΧ» – Κ. Βελόπουλος, Ελληνική Λύση: «Οι προτάσεις μας για τον πρωτογενή τομέα»

20/06/2023
10'+ διάβασμα
oi-politikoi-archigoi-µiloun-stin-ych-k-velopoulos-elliniki-lysi-oi-protaseis-mas-gia-ton-protogeni-tomea-295108

Η «ΥΧ» φέρνει σε ένα ιδιόμορφο εξ αποστάσεως debate τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σήμερα ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης:

Από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, με μια ανάλυση των ψήφων των διάφορων επαγγελματικών ομάδων, φάνηκε ότι οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, ψήφισαν κατά 8,3% «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος», που σημαίνει ότι την εμπιστεύονται σχεδόν στο διπλάσιο ποσοστό από αυτούς που ψήφισαν συνολικά το κόμμα, μια και το πανελλήνιο ποσοστό ψήφων του κόμματος ήταν στο 4,4%.

Πρωτεύων εθνικός στόχος της «Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος» πάντα είναι η αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας για την επάρκεια των επισιτιστικών μας αγαθών, την ευημερία του αγροτικού κόσμου, την ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγροτική παραγωγή, την τεχνολογική ανάπτυξη της γεωργίας στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς ανταγωνισμού και τη διασφάλιση της διατροφικής υγείας των πολιτών. Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η παραγωγή τροφίμων, αλλά και η παραγωγή όλων των αγροτικών εφοδίων, όπως και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφυγόντων εσόδων σε εξαγωγές είναι ότι, για κάθε 1 ευρώ που παράγουν οι αγρότες μας, τα 90 λεπτά περίπου οδηγούνται εκτός της χώρας (σπόροι, φυτοχώματα, αγροτικά μηχανήματα, αυτοματισμοί, λιπάσματα, θερμοκήπια, δίκτυα σκίασης, συγκροτήματα άντλησης κ.λπ.).

Επίσης, η υφιστάμενη κατάσταση που αφορά την εισαγωγή προϊόντων κάθε είδους διατροφικής αξίας, αναδεικνύει την ισχυρή εξάρτηση της χώρας από εξωγενείς παράγοντες, γεγονός που την καθιστά εντελώς ευάλωτη και εκτεθειμένη σε περιόδους κρίσεων. Τρανή απόδειξη ήταν η επιδημία της COVID-19 και το lockdown που ακολούθησε, αλλά και η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωτογενής μας τομέας όχι μόνο άντεξε, αλλά ήταν και ο μόνος παραγωγικός τομέας που «δούλεψε».

Είναι στους πάντες γνωστό ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Για την περίοδο 2015-2019, και σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων ανήλθαν στα 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,3 δισ., δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να προχωρήσει, όπως και η αλλαγή του αγροδιατροφικού της μοντέλου. Θα πρέπει, με στόχους την επισιτιστική επάρκεια, την προστασία των εθνικών προϊόντων, αλλά και την προστιθέμενη αξία, να προχωρήσει η γεωργική ανασυγκρότηση με άμεση συνδεσιμότητά της με την τοπική διατροφή, κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας, όπου θα πρέπει να τυποποιηθεί και να καθιερωθεί ο «ελληνικός γευματισμός», με μέσα και υλικά του τοπικού αγροοικοσυστήματος, ουσιαστικοποιώντας τη σύνδεση των επισκεπτών με την ενδημική διατροφική κουλτούρα, χωρίς να εμπλέκεται η διαφημιστική θεωρητικοποίηση.

Η ευαίσθητη στη διατροφή γεωργία αποτελεί πυλώνα της «Ελληνικής Λύσης», διότι ενδυναμώνει τις διαδικασίες αειφορίας, παραγωγικής σταθερότητας, πληθυσμιακής υγείας και διασφάλισης οικονομικών πόρων. Άμεσα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις οικονομικές και κλιματικές κρίσεις, να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής, να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα, να δοθούν σοβαρά κίνητρα για τη μελλοντική απασχόληση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών των αγροτικών οικογενειών και να εκτελεστούν έργα υποδομής (αγροτικής παιδείας, τεχνολογίας) στις αγροτικές περιοχές.

Το πρόβλημα με τις Σχολάζουσες Γαίες

Ένα σημαντικό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης, ακόμα και δενδρωδών καλλιεργειών (π.χ. ελαιοπερίβολων) εγκαταλείφθηκαν και σχολάζουν:

● Δημόσιες γαίες και μοναστικά ή εκκλησιαστικά κτήματα, που παλιά παραχωρούνταν σε ακτήμονες, μένουν στα αζήτητα.

● Γη συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση.

● Ιδιωτικές εκτάσεις, που οι σημερινές τιμές παραγωγού καθιστούν ασύμφορη την εκμετάλλευσή τους, ή που οι κληρονόμοι τους δεν ξέρουν καν πού βρίσκονται. Όλες αυτές οι εκτάσεις υπολογίζονται σε πάνω από 6 εκατ. στρέμματα, τα οποία θα μπορούσαν να επανενταχθούν, δίνοντας λύση και στο πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων. Μία από τις προτάσεις μας για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι η δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., δηλαδή «Κοινωφελών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», ίσως και με τη συμμετοχή διάφορων «Επενδυτικών – Χρηματοδοτικών Σχημάτων», που θα εξασφάλιζαν τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής σύμπραξης.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις με το ιδιαίτερο οικοσύστημά τους βρήκαν εφαρμογή στην Ισπανία, όπου μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 9.000 επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας και δημιούργησαν 170.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Οι ελλιπείς χρηματοδοτήσεις του αγροτικού τομέα

Κατά τη διάρκεια του lockdown και για τη στήριξη των παραγωγικών τάξεων, στη χώρα μας δαπανήθηκαν σχεδόν 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 183 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών.

Οι προτάσεις της «Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος» για τη χρηματοδότηση των αγροτών: Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχουν 37 Ανεξάρτητες Αρχές, αντί για 5 που προβλέπονται από το Σύνταγμά μας, όπου απασχολούνται 2.300 χρυσοπληρωμένοι υπάλληλοι των 7.000 έως 10.000 ευρώ μηνιαίως έκαστος! Η συνολική ετήσια επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας από αυτούς τους κομματικούς διορισμούς ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ! Καταργώντας αυτές τις άχρηστες δαπάνες, με τα χρήματα που εξοικονομούνται, χρηματοδοτείς τις παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, όπου η απόδοση των επενδεδυμένων χρημάτων είναι τουλάχιστον 6πλάσια!

Αναλυτικότερα:

Α. Μέτρα έκτακτων ενισχύσεων για το 2023, λόγω αύξησης κόστους, ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ:

(α) Ενισχύσεις του κτηνοτροφικού τομέα με 500 εκατ. ευρώ για να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις στις ζωοτροφές.

(β) Περαιτέρω ενισχύσεις για την αύξηση της κτηνοτροφίας μέσω προγραμμάτων εγγυοδοσιών από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις Τράπεζες.

(γ) Ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ για τη γεωργία για την αντιστάθμιση των αυξήσεων στα λιπάσματα και 200 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο επιπλέον από τη μείωση του ΕΦΚ.

Β. Μέτρα Μεσοπρόθεσμου Σχεδιασμού:

1. Χαμηλός ΦΠΑ και απλούστευση των διαδικασιών για ακριτικές, ορεινές περιοχές και μικρά νησιά.

2. Διευθέτηση των δασικών χαρτών όσον αφορά καλλιέργειες και πρόσβαση στα βοσκοτόπια.

3. Αποκλεισμός των φωτοβολταϊκών από γη υψηλής παραγωγικότητας, εκτός εάν είναι σε στέγες και ικριώματα, καθώς επίσης από τα βοσκοτόπια.

4. Επαναδραστηριοποίηση της ΕΒΖ και των άλλων βιομηχανιών μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα αγροεφοδίων, όπως τα λιπάσματα. Στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας τροφίμων λόγω αύξηση κόστους ενέργειας.

5. Συμβουλευτική συνδρομή σε αγρότες έτσι ώστε να μη χαθούν οι ενισχύσεις της ΚΑΠ, λόγω σύνδεσής τους με πράσινα μέτρα ΕΕ (Farm to Fork). Προώθηση της γεωργίας κλίματος.

6. Επιδοτήσεις για επενδύσεις σε θερμοκήπια και διχτυοκήπια, όπου η Ελλάδα έχει τεράστιες ελλείψεις. Παράλληλη αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, κυρίως σε σύγχρονα γεωθερμικά θερμοκήπια και παραγωγικές μονάδες, μια και υπάρχει η σχετική τεχνολογία σε γεωπονικά τμήματα στα πανεπιστήμιά μας, με αποτέλεσμα το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

7. Στήριξη της προώθησης των προϊόντων στο εξωτερικό. Προστασία από παραποιήσεις. Κατοχύρωση ISO, ΠΟΠ, φέτας κ.λπ.

8. Ψηφιακή ιχνηλασιμότητα αγροτικής παραγωγής και ενσωμάτωσής της σε ολοκληρωμένα συστήματα μηχανισμών «Κυκλικής Οικονομίας».

9. Επένδυση στην παραγωγή σπόρων, με τράπεζες σπόρων και αναβάθμιση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Θεσσαλονίκης.

10. Ανάπτυξη της φαρμακευτικής γεωργίας και σύνδεση της παραγόμενης βιομάζας με την αναπτυσσόμενη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και με τη δημιουργία «Θεματικών Πάρκων» Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

11. Προστασία της υγείας των γεωργών, των κτηνοτροφών και των εργατών γης, καθώς και των μονάδων ζωικής παραγωγής με εξειδικευμένες δωρεάν εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

12. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα δεξιοτήτων για παραγωγούς, Ομάδες Παραγωγών και μεγαλύτερες συνεταιριστικές ομάδες, για την οικονομική εκμετάλλευση της δικής τους παραδοσιακής γνώσης, της νοσταλγίας της παλαιάς γεωργίας και της καινοτομίας στις επιχειρήσεις τους.

13. Ανάπτυξη ευέλικτων καλλιεργητικών ζωνών με σκοπό την τοπική και εθνική επάρκεια τροφίμων, τη διατροφική υγεία και την παραγωγή προϊόντων/παραπροϊόντων πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

14. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου ασφάλισης παραγωγών από υδρολογική ξηρασία σε μέχρι σήμερα, αρδευόμενες γαίες.

15. Αυστηροί έλεγχοι στις ελληνοποιήσεις προϊόντων από τη Βουλγαρία και από αλλού. Κατάργηση εισαγωγών από Τουρκία, κατοχύρωση αλιευτικών ζωνών.

16. Ίδρυση Ειδικών Κέντρων Αγοράς Γαλακτοκομικών Προϊόντων σε πόλεις με παραγωγή. Τιμαριθμικά καθορισμένη τιμή στο γάλα και επαναφορά της λήξης στις πέντε ημέρες.

17. Αύξηση της αγροτικής χρηματοδότησης με ενίσχυση ή εγγυοδοσία έως 1 δισ. ευρώ. Ίδρυση Αγροτικής Τράπεζας ή και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

18. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρήση νέας τεχνολογίας σε αυτοματισμούς και Γεωργία Ακριβείας (Precision Agriculture) σε συνεργασία με τον γεωπονικό πανεπιστημιακό τομέα.

19. Χρηματοδότηση εισφορών για απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα. Σύνταξη στα 65 από τα 67 που είναι σήμερα.

20. Δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου για τον πρωτογενή τομέα που να δίνει τις σωστές κατευθύνσεις στους αγρότες, κατά το παράδειγμα του Ισραήλ (ενισχύοντας τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»).

21. Σε καμία Πρεσβεία μας δεν έχουμε πλέον Γεωργικούς Ακολούθους! Άμεση στελέχωση των Πρεσβειών μας με έμπειρους (προφανώς Γεωτεχνικούς) Γεωργικούς Ακολούθους, ούτως ώστε να υπάρχει η στοχευμένη διείσδυση σε αυτές τις διεθνείς αγορές, φέρνοντας και το ανάλογο προστιθέμενο όφελος στον Έλληνα αγρότη.

 


Οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούν στην «ΥΧ»

Ούτε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών συζητήθηκε το αγροτικό στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι και αν οι απασχολούμενοι αγρότες, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, και τα συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται σε εκατομμύρια. Τι και αν η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, βάμβακος και καπνού αποτελούν με διαφορά τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης ή συμβάλλουν στις εξαγωγές κατά περισσότερο από 20%.

Η «ΥΧ» προσπάθησε να «καλύψει» αυτό το κενό, φέρνοντας σε ένα ιδιόμορφο εξ αποστάσεως debate τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όλοι τους αποδέχτηκαν πρόθυμα να παρουσιάσουν την πρότασή τους για τον πρωτογενή τομέα και να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο αγρότης και ο κάτοικος της υπαίθρου πρέπει να προτιμήσουν το κόμμα τους.

Ωστόσο, προέκυψε πρόβλημα με την απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, μετά από συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, προωθήθηκε, όπως ενημερωθήκαμε, το θέμα στην αρμόδια κεντρική αρχή του κόμματος. Καθώς δεν λαμβάναμε απάντηση, επικοινωνήσαμε πριν από λίγες μέρες με τον επικεφαλής σε θέματα Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα στο πρόγραμμα συνεντεύξεων ή άρθρων του πρώην πρωθυπουργού και ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος να γίνει τώρα.

Τις ημέρες που ακολουθούν, φιλοξενούνται στην «ΥΧ» οι απόψεις των κ.κ. Κυρ. Βελόπουλου, Δημ. Κουτσούμπα, Νικ. Ανδρουλάκη και Αλ. Τσίπρα.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: