Ο πολιτισμός και η παράδοση καλά κρατούν στα Φάρσαλα

Ο ρόλος των πολιτιστικών συλλόγων και η συμμετοχή του κόσμου στις παραδοσιακές γιορτές

«Συλλογές και Σύλλογοι – Από τη διάσωση, στη συντήρηση και την ανάδειξη» ήταν το θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Καραμίχου στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Φαρσάλων για τον «Πολιτιστικό Αύγουστο».

Στην εκδήλωση τονίστηκε ιδιαίτερα η συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων ως φορέων πολιτισμού στην ύπαιθρο, ως ζωντανών κυττάρων διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης του τόπου. Ακόμη παρουσιάστηκε αναλυτικά ο τρόπος καταγραφής και τεκμηρίωσης του λαογραφικού υλικού, των αντικειμένων που κάθε κοινότητα διαθέτει, καθώς και ενδεδειγμένοι τρόποι παρουσίασης και έκθεσής του.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σήμερα, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους, μπορούν να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και να μετατρέψουν τους πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η περιοχή σε εμπορεύσιμα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε ο ιδανικός τρόπος συντήρησης της παραδοσιακής ενδυμασίας, καθώς τα υφασμάτινα αντικείμενα, είτε είναι κατασκευασμένα από φυσικές είτε από τεχνητές ίνες, υπόκεινται σε διαδικασίες φθοράς από τη στιγμή της κατασκευής τους, από χημικούς, φυσικούς-μηχανικούς και βιολογικούς παράγοντες. Οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και η εξειδικευμένη συντήρησή τους παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, μεταδίδοντας την ιστορία τους στις επόμενες γενιές.

Εν κατακλείδι, όλοι συμφώνησαν πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι συμβάλλουν αποφασιστικά στη διάσωση και διατήρηση των λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής τους.

Γιορτή Χαλβά και Γλυκού

Απόδειξη της σημαντικής συμβολής των πολιτιστικών συλλόγων στη διατήρηση των εθίμων και της αποδοχής που έχουν οι παραδοσιακές γιορτές στον κόσμο, είναι η επιτυχία που σημείωσε ακόμη μία γιορτή στην ύπαιθρο. Πρόκειται για την 9η Γιορτή Γλυκού που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες του συλλόγου παρασκεύασαν χειροποίητα γλυκά, τα οποία μοίραζαν στους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στην εκδήλωση.

Το χορευτικό του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων άνοιξε την εκδήλωση χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς. Πρόκειται για μια εκδήλωση, η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου. Ακολούθησε δημοτική βραδιά με τοπικό μουσικό σχήμα και γλέντι μέχρι πρωίας.

Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή ξεκινά η 16η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα, η οποία περιλαμβάνει συναυλίες, μουσικοχορευτικά παραδοσιακά σχήματα, χορωδίες και άλλα. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, ενώ στον χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν εργαστήριο παρασκευής Χαλβά Φαρσάλων, περίπτερο όπου θα προσφέρεται το φημισμένο προϊόν, περίπτερο πώλησης του παραδοσιακού προϊόντος, περίπτερα τοπικών παραγωγών και συλλόγων και φορέων.