Πολλά τρακτέρ στη Νίκαια, λίγα… στον Ε65 στην Καρδίτσα

Ο σχεδιασμός των Θεσσαλών αγροτών για τα μπλόκα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στα Φάρσαλα

Να στήσουν σε κομβικά σημεία των νομών της Θεσσαλίας μπλόκα από τις 27 Ιανουαρίου, τα οποία θα αποτελέσουν και σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που συμμετείχαν στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, την οποία συγκάλεσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Με την αγωνιστική αυτή προθέρμανση, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής μπλόκων επιδιώκουν να μετρήσουν δυνάμεις για ένα κοινό πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια. Αν η παρουσία των Λαρισαίων είναι ισχυρή, τότε η έξοδος των τρακτέρ θα είναι στη Νίκαια. Αν όχι, τότε το βάρος της φετινής κινητοποίησης θα το σηκώσει η Καρδίτσα, με μπλόκο στον Ε65.

Συλλαλητήριο-σταθμός στη Θεσσαλονίκη

Ήδη, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας και τις επόμενες μέρες οργανώνονται νέες περιοδείες και συσκέψεις για να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το μπλόκο στον Ε65.

Σταθμό σε αυτή την αγωνιστική πορεία αποτελεί το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica», που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις 12:00, στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, οι αγρότες μετέφεραν την πείρα από τις συσκέψεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα ιδιαίτερα προβλήματα που τους απασχολούν. Συζήτησαν για την οργάνωση των νέων κινητοποιήσεών τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, βάζοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης.

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους σε αντίθεση με τη λογική της αναμονής και της ηττοπάθειας, καθώς όπως είπε: «Μόνο αν βγούμε στον δρόμο και κινητοποιηθούμε και αγωνιστούμε μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να πιέσουμε την κυβέρνηση και, κυρίως, να δώσει κάποιες λύσεις».

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να ξεσηκωθούν»

Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να ξεσηκωθούν. Να βγούμε από εδώ μέσα αποφασισμένοι ότι θα πείσουμε και άλλους συναδέλφους να βγουν στα μπλόκα. Αν αισθανθούν πίεση, θα κερδίσουμε», σημείωσε.

Ο Φαρσαλινός εκπρόσωπος της ΕΟΑΣΝΛ, Σωκράτης Αλειφτήρας, υποστήριξε πως «επειδή τα περιθώριά μας κάθε χρόνο μειώνονται –κάθε χρόνο ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός μειώνεται– ήρθε η ώρα επιτέλους να αντιδράσουμε απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που, ενώ μας θεωρούν ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης του τόπου, δεν κάνουν τίποτα, ώστε να λύσουν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις όλων των άλλων εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, που πήραν τον λόγο στη σύσκεψη.