Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, που πιθανολογείται ότι θα ανατρέψουν το τρέχον κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπα με ριζικές διαφωνίες, με αφορμή μια λίστα 12 αιτημάτων από τα πολωνικά αγροτικά συνδικάτα.

Ο επίμαχος κατάλογος των αιτημάτων προς τη μελλοντική κυβέρνηση σχετικά με την αγροτική και επισιτιστική πολιτική, δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τα αγροτικά τμήματα της Παμπολωνικής Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (OPZZ) και του πολωνικού Ανεξάρτητου Αυτοδιοικούμενου Συνδικάτου «Αλληλεγγύη» (Solidarnosc). Σε αυτά περιλαμβάνεται μη απαγόρευση της θρησκευτικής-τελετουργικής σφαγής και ο μη περιορισμός της παραγωγής κρέατος και της κτηνοτροφίας. «Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτήσουμε από τους μελλοντικούς εκπροσώπους της κοινωνίας απαντήσεις για το ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχολούν, δηλαδή το πώς θα αναπτυχθούμε και ποιες θα είναι οι μελλοντικές μας προοπτικές», δηλώνουν οι συντάκτες του καταλόγου.

Μέχρι στιγμής, το μόνο κόμμα που έχει υποστηρίξει επίσημα τα αιτήματα είναι το… απερχόμενο PiS, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του OPZZ, με τον υπουργό Γεωργίας, Robert Telus, να έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση του κόμματος να εφαρμόσει όλα τα αιτήματα. Αντιθέτως, η λίστα των Πολωνών αγροτών ενδέχεται να διχάσει το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, το οποίο, μετά τις γενικές εκλογές της 16ης Οκτωβρίου, βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση -έναντι του PiS- ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.