Μια ημιτελή υδάτινη οδό που συνδέει τη Βαλτική θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα του Βιστούλα έσπευσε να εγκαινιάσει πριν από μερικές μέρες η Πολωνία. Η λειτουργία της αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, καθώς μέχρι πρότινος η μόνη είσοδος για τη λιμνοθάλασσα περνούσε από ρωσικά χωρικά ύδατα.

Η διώρυγα Vistula Spit, όπως ονομάζεται, αποτελεί το πιο φιλόδοξο χαρτί της πολωνικής κυβέρνησης, ώστε να σπάσει την τοπική κυριαρχία της Ρωσίας. Μέσω αυτής, τα πλοία θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια της λιμνοθάλασσας του Βιστούλα, καθώς και στο λιμάνι της πολωνικής πόλης Έλμπλαγκ, διανοίγοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για ολόκληρη την Ανατολική Πολωνία και παρακάμπτοντας τα ρωσικά ύδατα.

Σε ταιριαστό κλίμα, τα εγκαίνια της διώρυγας συνέπεσαν με την επέτειο της σοβιετικής επίθεσης στην Πολωνία το 1939, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τη χρησιμοποιήσει ως σύμβολο εγκατάλειψης της εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία.

«Χάρη στη διάνοιξη της διώρυγας Vistula Spit, η Πολωνία θα αποκτήσει μια υδάτινη οδό που θα συνδέει τη λιμνοθάλασσα Βιστούλα με τη Βαλτική Θάλασσα και θα είναι ανεξάρτητη από τη Ρωσία.

Η διώρυγα θα διασφαλίσει ότι η Πολωνία είναι ασφαλής και κυρίαρχη», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση που επικαλείται το τοπικό μέσο Money.pl. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το άνοιγμα μιας ημιτελούς υδάτινης οδού εγκυμονεί κινδύνους για τα πλοία που θα τη χρησιμοποιήσουν.

www.euractiv.com