Η Greenpeace επιρρίπτει σε πολωνικά ορυχεία την ευθύνη για τη ρύπανση στον ποταμό Όντερ

Η Greenpeace κατηγόρησε σήμερα τα πολωνικά ορυχεία για την περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ, στα σύνορα με τη Γερμανία, όπου το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκαν τοξική άλγη και εκατοντάδες τόνοι νεκρών ψαριών.

Σε γερμανικές και πολωνικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο υπογραμμιζόταν πως η αυξημένη συγκέντρωση επιβλαβών αλάτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή ροή κατά τους θερινούς μήνες, είχε οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό της λεγόμενης χρυσής άλγης (Prymnesium parvum). Ωστόσο, ούτε η Βαρσοβία ούτε το Βερολίνο είχαν κατηγορήσει τα πολωνικά ορυχεία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επέρριψε σήμερα την ευθύνη σε «εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης στην Άνω Σιλεσία», στη νότια Πολωνία.

Ειδικοί ανέλυσαν τα λύματα που απορρίπτονται σε παραποτάμους του Όντερ από ορυχεία της περιοχής. Σύμφωνα με τον χημικό Λέσεκ Πασντέρσκι, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τορούν, η συγκέντρωση επιβλαβών αλάτων στα σημεία απόρριψης λυμάτων από τα ορυχεία ξεπερνούσε «κατά δεκάδες φορές» εκείνη που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια στον ποταμό Όντερ. «Αν δεν υπήρχαν αυτά τα χλωριούχα και θειικά άλατα, δεν θα είχε συμβεί ποτέ αυτή η καταστροφή», υπογράμμισε.

Η περιβαλλοντική καταστροφή είχε προκαλέσει ένταση το καλοκαίρι στις σχέσεις της Γερμανίας με την Πολωνία. Το Βερολίνο είχε κατηγορήσει τη Βαρσοβία ότι καθυστέρησε να ενημερώσει για την έκταση της ρύπανσης. Οι πρώτες αναφορές για τόνους νεκρών ψαριών στον ποταμό Όντερ προήλθαν από ψαράδες στα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ