Πολωνία: Ο κλάδος του κρέατος πιέζει σε οριακό σημείο τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό του Ντόναλντ Τουσκ

Ο εσωτερικός διχασμός εγείρει ερωτήματα για το αν θα επιβιώσει η συμμαχία ενάντια στους ευρωσκεπτικιστές

Δύο εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, η σκόνη στην Πολωνία δεν έχει κατακαθίσει ακόμα. Το αποτέλεσμα της κάλπης επεφύλασσε απροσδόκητη άνοδο για το κεντρώο κόμμα των αγροτών PSL, παραχωρώντας στη συμμαχία της αντιπολίτευσης αρκετές έδρες για να ανατρέψει την κυβερνώσα παράταξη του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), υπέρ ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, το μέλλον της συμμαχίας δεν είναι εγγυημένο. Όπως διαβάσατε στο προηγούμενο φύλλο της «ΥΧ», η δημοσίευση μιας λίστας 12 κρίσιμων αιτημάτων των μεγάλων πολωνικών αγροτικών συνδικάτων ενδέχεται να διχάσει το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος «Rolnicza Dwunastka», προερχόμενος από δύο ισχυρά λόμπι των Πολωνών αγροτών, περιλαμβάνει ρητά αιτήματα προς τους πολιτικούς να μην επιβάλλουν περικοπές στον αριθμό των ζώων εκτροφής και να μην απαγορεύσουν τις πρακτικές θρησκευτικής-τελετουργικής σφαγής.

Η διάσπαση «φρενάρει» τις εξελίξεις

Όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα, οι φόβοι εσωτερικού διχασμού στο κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο μετά τη δημοσίευση του αγροτικού καταλόγου φαίνεται ότι έχουν βάση. Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Thomas O’Reilly στο The European Conservative, τα αγροτικά αιτήματα έχουν πράγματι χωρίσει σε δύο παρατάξεις τον συνασπισμό ενάντια στο κυβερνητικό PiS, με τη μία πλευρά να τάσσεται υπέρ του λόμπι της βιομηχανίας κρέατος και την άλλη κατά.

«Ίσως, λοιπόν, χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το κατώφλι των Χριστουγέννων για να ορκιστεί τελικά η κυβέρνηση του Τουσκ στη Βαρσοβία, καθώς οι ομάδες των αγροτών πιέζουν για να κερδίσουν διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, δεν θα ακολουθήσει πολιτικές κατά του κρέατος», συνοψίζει ο O’Reilly.

Ενδεικτικά, η αριστερή Lewica, μία από τις συνιστώσες του συνασπισμού, έχει ήδη ταχθεί ενάντια σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, ένας βουλευτής της, ο Andrzej Szejna, απέρριψε τα περισσότερα από τα αιτήματα ως «ξεπερασμένα», αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι όποιος κι αν είναι ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός στην Πολωνία, είναι πιθανό να ακολουθήσει μια ατζέντα εις βάρος της αγροτικής κοινότητας της χώρας. Κερδισμένοι από όλη αυτή την αναστάτωση είναι οι ευρωσκεπτικιστικές του απερχόμενου PiS, το οποίο μέχρι στιγμής είναι το μόνο που έχει υποστηρίξει πλήρως τα αιτήματα των αγροτών, θέλοντας να εδραιώσει τη θέση του μεταξύ της κοινότητας της υπαίθρου.

Ρυθμιστής του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος ο αγροτικός κόσμος

Η στρατηγική του PiS έχει λογική, εάν σκεφτεί κανείς ότι τα αγροτικά ζητήματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο -εις βάρος του- στην έκβαση της εκλογικής κούρσας στις 16 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το παραδοσιακό ρεύμα του PiS στους ψηφοφόρους της υπαίθρου αποδυναμώθηκε εξαιτίας της κρίσης των σιτηρών στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από τις πλεονασματικές ουκρανικές εισαγωγές. Είναι λογικό, λοιπόν, το PiS να θέλει να κερδίσει πίσω αυτήν τη δεξαμενή ψηφοφόρων.