«Πολύ υψηλής ποιότητας» η φετινή συγκομιδή των γάλλων παραγωγών σαμπάνιας

Θετικό το πρόσημο παρά τις υγειονομικές αντιξοότητες και τις κλιματικές ιδιομορφίες

Στη Γαλλία, η Ένωση Παραγωγών Σαμπάνιας (CIVC), που εκπροσωπεί περίπου 16.000 οινοπαραγωγούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν σε μια συγκομιδή «πολύ υψηλής ποιότητας».

Στο θετικό αποτέλεσμα συνέδραμε η αυξημένη υγρασία που επικρατούσε κατά την έναρξη του έτους, ακολουθούμενη από μια παρατεταμένη θερμή περίοδο από τα μέσα Μαρτίου κι έπειτα. Στη συνέχεια, οι συνθήκες αυτές έδωσαν τη θέση τους στην ξηρασία, η οποία οδήγησε τα τσαμπιά των σταφυλιών στο να είναι μικρότερα από τον μέσο όρο, παραμένοντας ωστόσο σε καλή κατάσταση. Τελικά, όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την πιο πρώιμη συγκομιδή σαμπάνιας στην ιστορία της CIVC, σύμφωνα με την ομάδα παραγωγών.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη «κλιματική» συνθήκη, που βέβαια δεν αποτέλεσε τη μοναδική ιδιομορφία για φέτος. Τον Αύγουστο, η CIVC είχε ανακοινώσει ότι οι παραγωγοί σαμπάνιας αναγκάστηκαν να λάβουν «άνευ προηγουμένου μέτρα», αφού η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού σηματοδότησε την πτώση των πωλήσεων. Ο σύνδεσμος δήλωσε ότι το κλείσιμο των βασικών αγορών του κλάδου, όπως τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, προκάλεσε απώλεια πωλήσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ φέτος, που αντιστοιχεί στο 1/3 του κανονικού κύκλου εργασιών του.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης, τα μέλη της CIVC αναγκάστηκαν να περιορίσουν την παραγωγή σαμπάνιας σε 8.000 κιλά ανά εκτάριο για το 2020, κάτι που ισοδυναμεί με 230 εκατομμύρια φιάλες, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές σε βιώσιμα επίπεδα. Η CIVC είχε, επίσης, ανησυχίες για το κατά πόσο ο κλάδος θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εποχικών εργαζομένων για τη συγκομιδή των σταφυλιών, καθώς σχεδόν το ένα 1/4 αυτών προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη μετάβασή τους στη Γαλλία λόγω των απαγορεύσεων των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Όπως αναφέρει η CIVC, οι παραγωγοί σαμπάνιας κατάφεραν, τελικά, να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο και η συγκομιδή ολοκληρώθηκε σε μια κανονική περίοδο περίπου τριών εβδομάδων.