«Πονοκέφαλος» η έλλειψη εργατών γης στο κατώφλι της συγκομιδής των όψιμων ποικιλιών

Ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών και για την εμφάνιση ασθενειών και εντόμων
18/06/2024
8' διάβασμα
ponokefalos-i-elleipsi-ergaton-gis-sto-katofli-tis-sygkomidis-ton-opsimon-poikilion-323968

των Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Ολοκληρώνεται ο κύκλος της συλλογής στα φρούτα από τις πρώιμες ποικιλίες και στην παραγωγή αρχίζουν να μπαίνουν οι όψιμες. Το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν τα βασικά προϊόντα, με μεγάλη ζήτηση λόγω και της αύξησης των θερμοκρασιών. Η μεταποίηση του βερίκοκου αποτελεί το προοίμιο της νέας περιόδου και σε λίγο θα παραδώσει τη σκυτάλη στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Κοινό σημείο αναφοράς για όλες τις καλλιέργειες αποτελεί η έλλειψη εργατών γης, καθώς η παρουσία τους θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή την περίοδο. Παράλληλα, η εμφάνιση ασθενειών και εντόμων δημιουργεί σύνθετα προβλήματα στους παραγωγούς, λόγω της εύθραυστης συγκυρίας λίγο πριν από τη συγκομιδή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ικανοποίηση για τα πρώιμα καρπούζια, μεγάλες απώλειες λόγω ασθένειας στα πεπόνια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή του Δήμου Τεμπών. Σύμφωνα με τον Θανάση Χάιδα, από την περιοχή του από τον Μαυρόλιθο Τυρνάβου, στον Νομό Λάρισας, «ξεκινήσαμε τη συγκομιδή στις 15 Μαΐου, μας βοήθησε ο καιρός και τα πρώτα δείγματα είναι ικανοποιητικά. Ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες εξαγωγές προς τα Βαλκάνια και, κυρίως, προς την Ουκρανία, με τιμές παραγωγού στα 30 λεπτά. Δυστυχώς, χρειάστηκαν πολλές καλλιεργητικές εργασίες στα χωράφια μας, τα οποία επηρεάστηκαν από τον Daniel. Ευτυχώς αυτές απέδωσαν, κυρίως στα αυτόρριζα, και έχουμε καλές παραγωγές».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η μέση στρεμματική απόδοση στα χωράφια μου κυμαίνεται στους 4 τόνους το στρέμμα. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η έλλειψη εργατών γης, που αντιμετωπίζουμε και φέτος. Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, που θα συνεχίσουμε τη συγκομιδή, δεν γνωρίζουμε πώς θα λύσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Περιμένουμε το πέρας της εξεταστικής περιόδου, ώστε να έρθουν μαθητές και παιδιά από τα γύρω χωριά να μας βοηθήσουν».

Πλήγμα από την επέλαση μύκητα

Αντιστρόφως ανάλογη με τα καρπούζια είναι η κατάσταση με τα πεπόνια. Σύμφωνα με τον
κ. Χάιδα, «λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε την ανάπτυξη ενός μύκητα (σ.σ. ασθένειας) που έχει καταστρέψει την παραγωγή σε μεγάλα ποσοστά. Από τα 90 στρέμματα πεπόνια που διαθέτω δεν προσδοκώ σε καλές ποσότητες. Δυστυχώς, η ζημία αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ελπίζω με τις όψιμες ποικιλίες η κατάσταση να βελτιωθεί».

«Περιμένουμε το πέρας της εξεταστικής περιόδου, ώστε να έρθουν μαθητές και παιδιά από τα γύρω χωριά να μας βοηθήσουν», δηλώνει ο Θανάσης Χάιδας από τον Μαυρόλιθο Τυρνάβου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με μειωμένη παραγωγή, αυξημένη τιμή και καλή ποιότητα

Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώτων υπαίθριων καρπουζιών στον Νομό Ηλείας, με τον Νομό Αχαΐας να ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη, για τα καρπούζια θερμοκηπίου, ο κύκλος συγκομιδής έχει ολοκληρωθεί, με τους παραγωγούς στην Ηλεία να χαρακτηρίζουν τη χρονιά μέτρια προς καλή. Οι τιμές που επικράτησαν ήταν ικανοποιητικές, καθώς ξεκίνησαν με 70 – 80 λεπτά, με μια πτώση στη συνέχεια, αλλά με τις εξαγωγές να μη φθάνουν στο πικ τους, καθώς συνέπεσαν με την περίοδο που στην Ευρώπη είχε κρύο.

Ηλεία

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, Διονύσης Τακτικός, για τα υπαίθρια καρπούζια αναμένεται μια σχετικά καλή χρονιά, αλλά και με προβλήματα, λόγω της προσβολής καρπουζιών από μελίγκρα, με αποτέλεσμα αρκετά περιβόλια να τεθούν εκτός. «Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη, εξαιτίας της μελίγκρας. Κάποια καρπούζια ήταν έτοιμα και ο παραγωγός μπόρεσε να τα σώσει. Όσα, όμως, ήταν μικρά και είχαν έναν μήνα για να γίνουν, τότε η προσβολή τους από τη μελίγκρα ήταν μη αντιμετωπίσιμη», εξηγεί ο κ. Τακτικός. Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αυτές κινήθηκαν πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στους 7 τόνους. «Οι τιμές είναι πολύ καλές, μέχρι στιγμής. Τα καρπούζια τύπου βαρέλα πωλούνται στα 40 με 45 λεπτά, ενώ τα στρογγυλά στα 35 λεπτά το κιλό».

Αχαΐα

Χαμηλή παραγωγή αναμένεται και για την Αχαΐα, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον Μάιο και στρέσαραν σε μεγάλο βαθμό τα φυτά. Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Κώστας Βέρρας, που καλλιεργεί 100 στρέμματα καρπουζιού στον Άραξο, λόγω της ζέστης του Απρίλη και των χαμηλών θερμοκρασιών τον Μάη, αναγκάστηκαν να κόψουν την πρώτη «δεσιά» και να την πετάξουν, για να ελαφρύνει το φυτό.

«Καταφέραμε να πετύχουμε και πιο ποιοτικά καρπούζια, αλλά και πιο όψιμα», δηλώνει ο κ. Βέρρας και προσθέτει: «Η εκτίμησή μας είναι ότι η φετινή απόδοση θα φτάσει τους 6 τόνους το στρέμμα, αρκετά μειωμένη από τον μέσο όρο, που κυμαίνεται στους 8 τόνους το στρέμμα, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν οι ίδιες». Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η βαρέλα αναμένεται να κυμανθεί στα 50 λεπτά το κιλό, το στρογγυλό στα 40-45 λεπτά το κιλό και τα μικρά στα 35 λεπτά το κιλό.

Στροφή στα μικρόκαρπα καρπούζια

Ο κ. Βέρρας ανέφερε, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια, πέρα από την αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, παρατηρείται και αύξηση στις πρώιμες ποικιλίες μικρόκαρπων καρπουζιών, καθώς είναι πιο εύκολα στις εξαγωγές, αντέχουν να ταξιδεύουν, χωρούν σε χαρτόκουτα και έχουν ζήτηση κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ξεκίνησε στα 45 λεπτά το Μπεμπέκο, στο 5% η αφαίρεση από τη συνολική ποσότητα

Στα 45 λεπτά ξεκίνησε η τιμή του βερίκοκου Μπεμπέκο σε Αργολίδα και Κορινθία, με το ποσοστό αφαίρεσης από τη συνολική ποσότητα να ανέρχεται στο 5%. Αυτή την περίοδο, το βερίκοκο βρίσκεται σε περίοδο συγκομιδής, με τους παραγωγούς στην Αργολίδα να εκτιμούν ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί το 80%-85% της συνολικής παραγωγής. «Η φετινή παραγωγή στις πρώιμες ποικιλίες ήταν σχετικά καλή», εξηγεί ο Τάσος Καρατζούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χούνης. Και συμπληρώνει: «Οι τιμές κινήθηκαν στο 1-1,30 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα Μπεμπέκο, οι ημιορεινές περιοχές έχουν μειωμένη παραγωγή κατά 20% με βάση τις κανονικές συνθήκες. Οι όψιμες ανθίσεις στα Μπεμπέκο είχαν καλύτερη καρποφορία». Μιλώντας ειδικότερα για τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Καρατζούλης υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να παρέμβει, διότι δεν γίνεται οι βιομηχανίες, ανεξάρτητα από την ποιότητα, να δίνουν την ίδια τιμή. Αυτή η λογική καταστρέφει τον ανταγωνισμό και την ποιότητα, καθώς εξαφανίζει κάθε κίνητρο».

Κορινθία

Από τον Νομό Κορινθίας, ο Βασίλης Παρασκευάς τονίζει πως «αυτή η χρονιά είναι ιδανική από άποψη παραγωγής, καθώς τα δέντρα είναι υπερφορτωμένα, αλλά το προϊόν θέλει τιμή που να ικανοποιεί τους παραγωγούς». Όπως επισημαίνει, «η καθυστέρηση στη διαμόρφωση της τιμής είναι ανησυχητική. Όταν το βερίκοκο έχει 24 λεπτά έξοδα, τότε η προτεινόμενη τιμή θα πρέπει να είναι στα 50 λεπτά για να υπάρξει μέλλον».

ΓΡΑΦΕΙ: