Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια ολοκληρωμένη, ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στην Ασία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια «ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση» απέναντι στην Ασία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, επισημαίνοντας τις «τεράστιες προκλήσεις» που θέτει το τρίγωνο Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «ΕΕ-Ασία: Προκλήσεις και μέλλον» του ιδρύματος Calouste Gulbenkian, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές πτυχές μιας σχέσης που υπερβαίνουν την εμπορική προοπτική». Ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Ινδία, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να προσεγγίζεται ως εταίρος αποκλειστικά για φάρμακα και εμβόλια, ούτε θα πρέπει το ενδιαφέρον για την Κίνα να περιορίζεται στις εξαγωγές αυτοκινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος εξήγησε ότι η Πορτογαλία, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου, έχει καταστήσει ως μία από τις προτεραιότητές της τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής με την Ινδία, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι οικονομικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες βρίσκονται στον πάγο εδώ και οκτώ χρόνια.

www.euractiv.com