Πορτοκάλι: Στα 20 λεπτά η Ναβαλίνα, στα 16-18 το Μέρλιν

Πορτοκάλι: Στα 20 λεπτά η Ναβαλίνα, στα 16-18 το Μέρλιν

Διαφορετική εικόνα, όσον αφορά την παραγωγή, παρουσιάζουν οι περιοχές καλλιέργειας πορτοκαλιών της χώρας. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη μείωση παραγωγής, ενώ στην περιοχή της Άρτας η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Οι τιμές για τις Ναβαλίνες κινούνται γύρω από τα 20 λεπτά, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή, ενώ από 16 μέχρι 18 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού για τα Μέρλιν. Προβλήματα παρατηρούνται και στον τομέα της διακίνησής τους, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ψυκτικών θαλάμων και το κόστος μεταφοράς τους, εξαιτίας των εορτών, είναι αρκετά υψηλό.

Αυξημένες ποσότητες και χαμηλές τιμές στην Πελοπόννησο

Ομοιόμορφα φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση στα εσπεριδοειδή τόσο στην Αργολίδα όσο και στη Λακωνία, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη παραγωγή. Ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι οι «χαμηλές πτήσεις» στις εξαγωγές, αφού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργος Ντόκος, «πάμε χαμηλά γιατί είναι γιορτές και δεν υπάρχουν ψυγεία. Οι μεταφορές είναι ακριβές αυτό το διάστημα. Η τιμή αυτήν τη στιγμή είναι στα 18 λεπτά».

Από την περιοχή του κάμπου της Αργολίδας, ο Χάρης Μακρής πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, επεσήμανε ότι «η συμπίεση της τιμής στο πορτοκάλι συνεχίζεται και ήδη έχουμε φτάσει τα 17 λεπτά χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές. Το Μέρλιν στέκεται στα 17-18 λεπτά, ενώ οι Ναβαλίνες στα 20 λεπτά. Η παραγωγή, τελικά, είναι αυξημένη κατά 30% και αυτό θα δώσει άλλη διάσταση, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι θα καλυφθεί έτσι η ζημιά».

Από τον Αγροτικό Σύλλογο του Δήμου Ευρώτα, ο πρόεδρος Χρήστος Αναγνωστάκος μας ενημέρωσε πως «αυτήν τη στιγμή, οι Ναβαλίνες που έχουμε πάνε κυρίως για την εσωτερική αγορά, αντί για εξαγωγές. Ακόμα, όμως, και η εσωτερική αγορά κινείται με χαμηλούς ρυθμούς, αφού υπάρχει τεράστια προσφορά. Η Λακωνία έχει την ίδια αυξημένη παραγωγή με πέρσι, ενώ στα Βαλέντσια θα υπάρξει μείωση. Οι τιμές τώρα είναι από 18 έως 20 λεπτά, και φτάνουν το πολύ 22 λεπτά για κάποιες πολύ καλές περιπτώσεις. Το γεγονός της αυξημένης παραγωγής θα στείλει τα Βαλέντσια στις αγορές τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Η τιμή δεν είναι καλή για τον παραγωγό».

Μειωμένη παραγωγή με σταθερές τιμές στη Δ. Ελλάδα

Για μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδήμας, έμπορος και εξαγωγέας πορτοκαλιών από την Άρτα, προσθέτοντας, όμως, πως η παραγωγή στην περιοχή είναι μειωμένη: «Η συλλογή Ναβαλίνας στην περιοχή της Άρτας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με μειωμένες αποδόσεις. Η μέση τιμή που δώσαμε στον παραγωγό άγγιξε τα 23 λεπτά και, αυτήν τη στιγμή, πληρώνουμε για την ποικιλία Μέρλιν 16-17 λεπτά το κιλό. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή. Πρέπει να λάβουμε, όμως, υπόψη μας ότι και ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους έχει εγκαταλείψει την καλλιέργεια του πορτοκαλιού στην περιοχή της Άρτας».

Περίπου την ίδια εικόνα για μειωμένη παραγωγή μας περιγράφει και ο παραγωγός Κώστας Κοτσαρίνας από το Ανέζι Άρτας: «Δύσκολη η φετινή χρονιά για την παραγωγή πορτοκαλιού της περιοχής μας. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είχαν ως αποτέλεσμα να έχω μείωση ακόμα και 60% στα 80 στρέμματα που καλλιεργώ. Οι τιμές που πούλησα κυμάνθηκαν περίπου στα 22 λεπτά το κιλό».

Εξίσου δύσκολη είναι και η κατάσταση στην περιοχή της Γουριώτισσας Αγρινίου, σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Κώστα: «Η χρονιά φέτος δεν κινήθηκε στα επίπεδα που θα θέλαμε λόγω της μειωμένης ανθοφορίας. Η μείωση αυτή οφείλεται στον μικρό κύκλο ψύχους του προηγούμενου χειμώνα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η μεγάλη μείωση στην παραγωγή». Ο κ. Κώστας περιέγραψε με νούμερα την κατάσταση: «Από τα 140 στρέμματα Ναβαλίνες που έχω, το 2017 πήρα 600 τόνους πορτοκάλι. Περίμενα από τη νέα χρονιά λόγω και της ενηλικίωσης των δέντρων μου να φτάσω στους 800 τόνους, αλλά τελικά πήρα μόνο 400. Η μέση τιμή για τα πορτοκάλια ήταν 22 λεπτά, συν τρία τα συλλεκτικά». Εκτιμώντας την κατάσταση στον τομέα του πορτοκαλιού, σε ό,τι αφορά την εμπορία, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ποιότητα του πορτοκαλιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή του στις αγορές: «Οι τιμές για τις Ναβαλίνες στην περιοχή μας σήμερα κυμαίνονται από 15 έως 16 λεπτά το κιλό. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην ποιότητα του προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αίγυπτος «απειλεί» την κυρίαρχη Ισπανία στις εξαγωγές πορτοκαλιού

Όλο και πιο έντονη είναι η παρουσία της Αιγύπτου στην παγκόσμια αγορά εσπεριδοειδών χρόνο με τον χρόνο, ενώ στην Ευρώπη έχει ήδη καταγράψει αύξηση των πωλήσεών της κατά 17%, απειλώντας την κυρίαρχη θέση που έχει η Ισπανία στον ευρωπαϊκό, αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο RFI. H αγορά εσπεριδοειδών στην Αίγυπτο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, κερδίζει έδαφος χάρη στην πρόσβαση στην άρδευση, στο χαμηλό εργατικό κόστος και στην υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας που καθιστούν το πορτοκάλι ασυναγώνιστο στις τιμές. Φέτος, η χώρα θα μπορούσε να εξάγει μέχρι και 1,65 εκατ. τόνους πορτοκαλιών και να πάρει τη θέση της Ισπανίας, του παγκόσμιου leader στις εξαγωγές. Η Αίγυπτος είναι ήδη μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πορτοκαλιών παγκοσμίως, μετά τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα, το Μεξικό, τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, η χώρα έχει 1.620.000 αρδευόμενα στρέμματα, με αυξητική τάση κάθε χρόνο.

των Γιώργου Αργυρίου, Γιάννη Σάρρου και Μελίνας Ζιάγκου