Πορτοκάλι: Η μικροκαρπία καθόρισε μέχρι τώρα τη σεζόν

Πολύ κατώτερη των προσδοκιών ήταν η ζήτηση για τις Ναβαλίνες φέτος, με καθοριστικό παράγοντα τη μεγάλης έκτασης μικροκαρπία, κυρίως στην Αργολίδα, η οποία, όπως σημείωναν από νωρίς παράγοντες της αγοράς, συμπαρέσυρε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Αυτές τις μέρες, μιλούν για σημαντικό ποσοστό της παραγωγής που έχει μείνει πάνω στα δέντρα, ενώ ήδη κόβονται Μέρλιν, που παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό μικροκαρπίας και ξεκίνησαν από καλύτερη αφετηρία παραγωγικά και εμπορικά.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η διακίνηση συνολικά στα εσπεριδοειδή παρουσίασε μια αυξητική τάση, η οποία σε κάθε περίπτωση υπολειπόταν της αντίστοιχης περσινής.

Μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, την εβδομάδα του ξεκαθαρίσματος των τυχόν αποθεμάτων των καταστημάτων, εκτιμά ότι η εμπορία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά πιο ομαλών ροών, δεν θα επιστρέψει στο «κάθισμα» των εβδομάδων πριν από την περίοδο των γιορτών, «βεβαίως, όμως, στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος που έχει διαμορφώσει η πανδημία και τα μέτρα γύρω από αυτήν, με κλειστά σημαντικά κανάλια διάθεσης».

Χαρακτηριστικό της μικροκαρπίας που κυριαρχεί στην Αργολίδα είναι ότι, όπως μας είπε ο παραγωγός από το Σκαφιδάκι Τάσος Λέρμας, την προηγούμενη Δευτέρα επτά συνεργεία έκοβαν Ναβαλίνες με 8 λεπτά για χυμό και δύο με 20 λεπτά για επιτραπέζιο. Τα μεγαλύτερης διαμέτρου που είναι λίγα κόβονταν με 25 λεπτά και 5% επιστροφή για χυμό. Υπάρχουν χωράφια που οι Ναβαλίνες πέφτουν από το δέντρο. Αυτά ή θα κοπούν στον χυμό ή θα πέσουν κάτω». Μικροκαρπία έχουν και τα Μέρλιν, σημείωσε, συνεπώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, «η χρονιά δεν ήταν καλή για το πορτοκάλι λόγω των μικρών μεγεθών».

Κατά 30% χαμηλότερες από πέρσι, μέχρι και 18-19 λεπτά το κιλό έναντι 27 λεπτών πέρσι, ήταν μέχρι τώρα οι τιμές στα πορτοκάλια, σύμφωνα με τον Γιώργο Ντόκο, ταμία στην ΚΑΣΟΑ Δαναός, με τη ζήτηση πολύ υποτονική, την οποία αποδίδει αφενός στην μικροκαρπία, αφετέρου στα κλειστά σημεία πώλησης λόγω της πανδημίας.

«Όλα είναι κλειστά έξω και οι παραγγελίες έρχονται με το σταγονόμετρο. Δουλεύουν μόνο τα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Οι στεγασμένες αγορές κλειστές, η εστίαση κλειστή, η τροφοδοσία κλειστή. Για την εσωτερική αγορά ούτε λόγος. Έχει ναυαγήσει. Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για φέτος στους παραγωγούς. Έχουν μείνει πολλές Ναβαλίνες αμάζευτες που πέφτουν από τα δέντρα γιατί δεν έχουν ραντιστεί, τα πρώιμα πορτοκάλια δεν ραντίζονται. Υπερωρίμασαν και δεν περίμενε και κανένας αυτές τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εσπεριδοπαραγωγός Άννα Λαμπάδα έκανε λόγο για «απραξία που δεν έχει προηγούμενο» στις Ναβαλίνες, οι οποίες, όπως σημειώνει, έφτασαν να κατρακυλήσουν στα 20 λεπτά και είναι στα αζήτητα, με το 30% πάνω στα δέντρα. Τα Μέρλιν ξεκίνησαν στα 20-21 λεπτά, χωρίς, όμως, «φυσιολογική ροή», σύμφωνα με την ίδια.