Πορτοκάλι: Η μικροκαρπία οδηγεί την παραγωγή στη χυμοποίηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των πορτοκαλιών, καθώς και των άλλων εσπεριδοειδών. Από τη μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα κτήματα φαίνεται ότι κινούνται σε καλά επίπεδα, τόσο σε απόδοση όσο και σε ποιότητα.

Ωστόσο, ειδικότερα στο πορτοκάλι, τα ποσοστά μικροκαρπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται λιγότερα στο εμπόριο. Θετικό, όμως, γεγονός παραμένει η τιμή εμπορίας τους, αλλά και αυτών που στρέφονται προς τη μεταποίηση.

Η συλλογή του προϊόντος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω της κάλυψης σε μεγάλο ποσοστό εργατών γης, κάτι που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της συγκομιδής. Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, «ο κύκλος του πορτοκαλιού» δείχνει και αυτός να κυλά σε καλά επίπεδα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Μπλέτα, παραγωγό και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας «Sparta Οrange», οι αποδόσεις των καλλιεργειών πορτοκαλιού κυμαίνονται στρεμματικά σε καλά επίπεδα. «Η διαδικασία συλλογής της ποικιλίας Ναβαλίνα σχεδόν ολοκληρώθηκε και έχουμε μπει στη συλλογή των Μέρλιν», αναφέρει.

Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι «στις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζουμε να ξεκινήσουμε τα Lane Late και στις αρχές Απριλίου τα Βαλέντσια. Η τρέχουσα συλλεκτική περίοδος φαίνεται να είναι ικανοποιητική για το σύνολο των παραγωγών και ειδικότερα αυτών που πρόσεξαν τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις που παίρνουμε να κυμαίνονται στους 5-7 τόνους στο στρέμμα».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπλέτας υποστηρίζει ότι «τα πορτοκάλια που κατευθύνονται προς την αγορά κυμαίνονται πάνω από τα 30 λεπτά και προς τη μεταποίηση στα 20 λεπτά το κιλό».

Ξεπερνά το 40% η μικροκαρπία στην Αργολίδα

Για αξιόλογο ποσοστό μικροκαρπίας, που ξεπερνά το 40% της παραγωγής στην περιοχή του, κάνει λόγο ο Νίκος Λέκκας, παραγωγός από το Μάνεσι Αργολίδας. Υποστηρίζει, όμως, ότι η παραγωγή των δέντρων είναι ικανοποιητική και το τελικό αποτέλεσμα για τον παραγωγό θα είναι επαρκές.

Επίσης, δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συλλογής των Μέρλιν, με τις τιμές να κυμαίνονται πάνω από 32-35 λεπτά το κιλό. Σε ό,τι αφορά τη μικροκαρπία, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την περίοδο, υποστηρίζει ότι «αυτό δημιουργήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του καρπού, αλλά οφείλεται και σε διάφορα άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την άρδευση και τη λίπανση».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του προϊόντος, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα για τα πορτοκάλια που κατευθύνονται στη χυμοποίηση, υπογραμμίζει ότι «κινούνται στα 20 λεπτά το κιλό, ενώ την προηγούμενη χρονιά έφταναν στα 8 λεπτά το κιλό».

Τέλη Ιανουαρίου τα Lane late στην Αιτωλοακαρνανία

Για σημαντικό ποσοστό μικροκαρπίας, έτσι όπως αυτό καταγράφεται και στα κτήματα της Αιτωλοακαρνανίας, κάνει λόγο ο Σωτήρης Ζαρναβέλης, παραγωγός από το Αγγελόκαστρο. Όπως υποστηρίζει, «η εικόνα αυτή παρουσιάζεται περισσότερο σε άγονα εδάφη, ακόμη και σε κτήματα που δεν έχουν συντηρηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Επίσης, οι πολλές βροχοπτώσεις στην περιοχή προκάλεσαν μυκητολογικές προσβολές, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα των πορτοκαλιών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη χυμοποίηση».

Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, τονίζει ότι αυτές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι πολύ καλύτερες σε σύγκριση με το παρελθόν και όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα κλείσει με θετικό πρόσημο. «Οι τιμές που λαμβάνουμε για τα πορτοκάλια που οδηγούνται στη χυμοποίηση κυμαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό για τα συμβατικά και στα 26 λεπτά για τα βιολογικά».