Βέλγος αγρότης μετακίνησε τα… σύνορα της Γαλλίας

Ένας αγρότης στο Βέλγιο προκάλεσε διπλωματική αναταραχή μετά την εκ νέου διαμόρφωση των συνόρων της χώρας με τη Γαλλία.

Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες, όταν ένας ντόπιος λάτρης της ιστορίας περπατούσε στο δάσος και παρατήρησε ότι η «πυραμίδα» που ορίζει τα σύνορα Γαλλίας και Βελγίου είχε μετακινηθεί κατά 2,29 μέτρα.

Ο Βέλγος αγρότης, προφανώς ενοχλημένος από την πέτρα – ορόσημο που έχει τοποθετηθεί στην οριογραμμή, καθώς βρισκόταν στο διάβα του τρακτέρ του, την μετακίνησε προς το γαλλικό έδαφος.

Βέβαια, αντί να προκληθεί διεθνής αναταραχή, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Έκανε το Βέλγιο μεγαλύτερο και τη Γαλλία μικρότερη, δεν είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο David Lavaux, δήμαρχος του βελγικού χωριού Erquelinnes, στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1. Αυτή η κίνηση προκάλεσε πονοκέφαλο μεταξύ των ιδιωτών γαιοκτημόνων, πόσο μάλλον στους επικεφαλής των δύο γειτονικών κρατών, επεσήμανε.

Σημειώνεται πως τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου εκτείνονται σε 620 χλμ. Ιδρύθηκαν επίσημα βάσει της Συνθήκης του Κορτρίκ, που υπογράφηκε το 1820, ενώ η «πυραμίδα» χρονολογείται από το 1819, όταν τα σύνορα οριοθετήθηκαν για πρώτη φορά.

«Ήμουν χαρούμενος, που η πόλη μου ήταν μεγαλύτερη, αλλά ο δήμαρχος του Bousignies-sur-Roc δεν συμφώνησε», πρόσθεσε ο David Lavaux.

Όπως ανέφερε το TF1, οι τοπικές βελγικές αρχές σκοπεύουν να επικοινωνήσουν με τον αγρότη για να του ζητήσουν να επιστρέψει την πέτρα στην αρχική της θέση.

Με πληροφορίες από BBC και kathimerini.gr