Πώς τα κρασιά του βορειοελλαδικού αμπελώνα έφθασαν να θυμίζουν… Βουργουνδία και Μπορντό

09/10/2024
4' διάβασμα
pos-ta-krasia-tou-voreioelladikou-abelona-efthasan-na-thymizoun-vourgoundia-kai-bornto-334298

Οι διεθνείς ποικιλίες έχουν ενσωματωθεί στον βορειοελλαδικό αμπελώνα, ανάλογα με το μικροκλίμα που επικρατεί, και στιλιστικά τα κρασιά που προκύπτουν από αυτές στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε αρώματα, γεύσεις και δομή με εκείνα που έχουν παραχθεί στους τόπους της αρχικής προέλευσης των ποικιλιών. Μένει να φανεί αν στο μέλλον αυτοί οι οινικοί… μετανάστες θα αποκτήσουν μια τυπικότητα στην αγορά, παίρνοντας τον δικό τους ξεχωριστό δρόμο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια του πρώτου masterclass που διοργάνωσε η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων στο πλαίσιο των Βοροινών της Θεσσαλονίκης με θέμα «Διεθνείς Ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα  Vs The Rest Of the World».

 

Οι τρεις νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024, Γιώργος Ζερβογιάννης, Παναγιώτης Κατσούδας και Δημήτρης Μπάρτζης, έπαιξαν με το κοινό που συμμετείχε στο masterclass ένα πολύ διασκεδαστικό, αλλά και διδακτικό παιχνίδι, όπου μέσα από μια τυφλή γευσιγνωσία 12 κρασιών, λευκών και ερυθρών, θέλησαν να αναδείξουν τις διαφορές, αλλά και τις ομοιότητες της ίδιας ποικιλίας στο ταξίδι της από τη χώρα προέλευσής της μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.

Η διαδικασία είχε ως εξής: αρχικά παρουσιάστηκαν οι διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά τους και πώς συμπεριφέρονται στο βορειοελλαδικό terroir, που διακρίνεται σε ορεινό/ημιορεινό, παραθαλάσσιο και ηπειρωτικό. Από λευκές αναλύθηκαν η Chardonnay από τη Βουργουνδία, η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία του κόσμου, η Sauvignon Blanc, με καταγωγή από τον Λίγηρα και μια από τις πιο πολυφυτεμένες διεθνώς, η Viognier από τον Βόρειο Ροδανό, αλλά και η Riesling, η Semillon και η Gewurztraminer. Από ερυθρές παρουσιάστηκαν η Cabernet Sauvignon, η πιο πολυφυτεμένη παγκοσμίως με καταγωγή από το Medoc του Μπορντό, η Merlot, η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη διεθνώς, από το Μπορντό, η Syrah, η έκτη πιο πολυφυτεμένη, από τη Νοτιοανατολική Γαλλία και η Tempranillo από την Ισπανία, η τέταρτη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία.

Παραπλανήσεις και βορειοελλαδική φιλοξενία

Στη συνέχεια έξι λευκά κρασιά και έξι ερυθρά χωρισμένα σε ζευγάρια έβαλαν σε δοκιμασία το κοινό που κλήθηκε να μαντέψει την ποικιλία τους, αλλά και το αν είναι ελληνικά ή ξένα. Οι πολύ συχνές παραπλανήσεις που προέκυψαν απέδειξαν μέσα από το διασκεδαστικό αυτό παιχνίδι πόσο μια διεθνής ποικιλία πολύ τυπική στην περιοχή όπου καλλιεργήθηκε αρχικά στο εξωτερικό μπορεί τελικά να μοιράζεται τόσα κοινά χαρακτηριστικά όταν καλλιεργείται στον βορειοελλαδικό αμπελώνα, με συνέπεια να ξεγελά ακόμα και τους έμπειρους γευσιγνώστες σε μια τυφλή δοκιμασία και να τους οδηγεί σε λάθος συμπέρασμα.

Για παράδειγμα στη δοκιμή ενός Chardonnay έγινε ξεκάθαρο πόσο πολύ ταιριάζει η ποικιλία αυτή στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι ψυχρή περιοχή, δίνοντας κρασιά νόστιμα και ποιοτικά, ενώ στη δοκιμή ενός Syrah φάνηκε πως η διεθνής αυτή ερυθρή ποικιλία έχει βρει φιλόξενη κατοικία στην περιοχή μας. Σε ερώτηση της Voria.gr, η οποία συμμετείχε στο masterclass, αν υπάρχουν διεθνείς ποικιλίες οι οποίες, φεύγοντας από τον τόπο καταγωγής τους, απογειώθηκαν τελικά σε άλλους τόπους, η απάντηση των ειδικών ήταν πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου κανείς δεν θυμάται πια την αρχική καταγωγή, με το οινόφιλο κοινό να θεωρεί πως το νέο τους terroir είναι και αυτό που τις γέννησε.

Πηγή: voria.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: