Πώς θα κατανεμηθεί το κονδύλι για τις ζωοτροφές ανά είδος εκτροφής

Την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με κονδύλι 91 εκατ. ευρώ ως στήριξη στην αγορά ζωοτροφών, καθώς και την κατανομή του ποσού αυτου ανά είδος εκτροφής, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του στην Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός από την ενίσχυση αυτή:

  • την αιγοπροβατοτροφία αφορούν σχεδόν πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ. Για να γίνει δε όσο το δυνατόν δικαιότερο το σύστημα και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, γίνεται κατανομή των παραγωγών σε κλάσεις ανάλογα με τον αριθμό ζώων που εκτρέφουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι όσο περισσότερα ζώα έχει ένας παραγωγός τόσο περισσότερο μειώνεται το κόστος εκτροφής ανά ζώο. Επίσης λαμβάνεται υπ’ όψιν η νησιωτικότητα, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες και τα αυξημένα κόστη μεταφοράς.
  • την βοοτροφία αφορά ποσό πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Κι εδώ θα υπάρξει κατανομή κλάσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον κλάδο.
  • στην χοιροτροφία  και στην πτηνοτροφία θα κατανεμηθεί ποσό περίπου 11 εκάτ. ευρώ. 

Τις ανακοινώσεις για τις ζωοτροφές περιμένουν οι κτηνοτρόφοι το απόγευμα από την Ελασσόνα

Τέλος όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, «ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ολόκληρη την ομιλία του Γ. Γεωργαντά από την Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα & Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022»