Μπορεί τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Πολωνία να χαιρετίστηκαν από αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πολλούς να κάνουν λόγο για πιθανό τέλος του «πολέμου» της χώρας με τις Βρυξέλλες, ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μπορεί τελικά να μην είναι αυτό που φαίνεται.

Τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν την πιθανή απομάκρυνση της νυν συντηρητικής κυβέρνησης του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) ως έναν άνεμο δημοκρατικής αλλαγής που πνέει πλέον στην πολωνική πολιτική σκηνή, με την ελπίδα ότι η «φιλοευρωπαϊκή» Πλατφόρμα Πολιτών (PO) του Ντόναλντ Τουσκ θα βάλει τέλος στις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις της χώρας. Ωστόσο, δεν υιοθετούν όλοι αυτή την άποψη.

«Η άνοδος της σημερινής αντιπολίτευσης στην εξουσία δεν σημαίνει ότι η θέση της Βαρσοβίας σε πολλά βασικά ζητήματα θα αλλάξει δραματικά, όσο ίσως αναμένουν οι Βρυξέλλες», δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας ο Σλαβόμιρ Ντομαράτσκι, πολιτικός αναλυτής από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Το «αγκάθι» του μεταναστευτικού

Ένα θέμα που μπορεί να φέρει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προ εκπλήξεων, είναι το μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν οι δύο χώρες που πρωτοστάτησαν ενάντια στην προτεινόμενη από την Κομισιόν μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού και του ασύλου. Το απερχόμενο PiS, το οποίο αρνήθηκε να δεχτεί αιτούντες άσυλο ή να συνεισφέρει στη διαχείριση του οικονομικού βάρους, είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον πολωνικό λαό, ότι ο Τουσκ θα υπέκυπτε στις πιέσεις της ΕΕ και θα επέτρεπε την είσοδο χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στην Πολωνία, εφόσον ανέβαινε στην εξουσία.

Ωστόσο, το κόμμα του Τουσκ διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό. «Σίγουρα δεν θα συναινέσουμε σε καμία λύση που θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών στην Πολωνία», είχε ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπος του PO, Ζον Γκράμπιετς.

Μάλιστα, ο Τουσκ πήγε ένα βήμα παραπέρα την προεκλογική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι η Πολωνία πρέπει να εκδιώξει την κυβέρνηση του PiS για να «αποτρέψει την απειλή που παραμονεύει», αναφερόμενος στους μουσουλμάνους μετανάστες που έρχονται στη χώρα. Έκτοτε, κατηγορήθηκε από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζει τη ρατσιστική προκατάληψη.

«Είναι ακόμα ο Ντόναλντ Τουσκ ή μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ;», διερωτήθηκε ο Πολωνός βουλευτής της Αριστεράς, Μάτσεϊ Κονίζνι, χαρακτηρίζοντας ως «τρέλα» τη δήλωση του Τουσκ.

Αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί

Πέρα από το μεταναστευτικό, ο Τουσκ μπορεί να εκπλήξει και με την οικονομική του πολιτική, καθώς ορισμένες αντιδημοφιλείς αποφάσεις υπήρχαν ήδη από την περίοδο της προηγούμενης θητείας του ως πρωθυπουργού μεταξύ 2007 και 2014. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το PiS υποστήριξε ότι ο Τουσκ θα αυξήσει και πάλι την ηλικίαeur συνταξιοδότησης και θα πουλήσει τις περισσότερες κρατικές εταιρείες σε ξένες οντότητες.

Παρότι ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει αλλαγές όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης, η θέση του για τις ιδιωτικοποιήσεις παραμένει ασαφής.