Ποτάμι: Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για τα «ποτά – μπόμπες»

Η Κομισιόν καθυστερεί την έκθεση για την επισήμανση των ποτών

Το ζήτημα των νοθευμένων ποτών στην υγεία, θέτει με επίκαιρη ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, με αφορμή την απώλεια όρασης Αγγλίδας τουρίστριας, που  έχασε την όρασή της, έχοντας καταναλώσει «ποτά –μπόμπες» στη Ζάκυνθο.

Ο τομεάρχης Υγείας από το ΠΟΤΑΜΙ και βουλευτής Λάρισας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας τονίζει, πως είναι τεράστιο το πρόβλημα με τα νοθευμένα ποτά και σημειώνει ότι η πολλαπλότητα των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί τελικά σε σύγχυση και αναποτελεσματικούς ελέγχους.

Ειδικότερα, όπως λέει, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών, τη στιγμή που οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών παρουσιάζουν ετήσια πτωτική τάση της τάξεως του 3% – 4% εξαιτίας, κυρίως, της ραγδαίας αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η παραγωγή και διακίνηση νοθευμένου οινοπνευματώδους ποτού, της «μπόμπας» κατά το κοινώς λεγόμενο, ακμάζει. 

Τα εγχώρια παράνομα εργαστήρια, λέει, είτε παρασκευάζουν αυτοσχέδια αλκοολούχα ποτά δίχως να τηρούν τις προδιαγραφές σχετικά με «τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου», όπως ορίζονται στον Κανονισμό 110/2008 (EE L 39 της 13.2.2008) είτε «ελληνοποιούν» ποτά αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία εισάγονται παράνομα από χώρες των Βαλκανίων με σκοπό την αποφυγή των φόρων.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Υ.Χ» είχε κάνει αναλυτικά αφιερώματα , ρεπορτάζ για τα ποτά – μπόμπες και τις δυσμενείς συνέπειες στην υγεία αλλά και στην εισφοροδιαφυγή.

Όπως τονίζει ο κ.Μπαργιώτας, η  Βουλγαρία πρωτοστατεί, καθώς η φορολογία στα ποτά στη γείτονα είναι τρεις φορές και πλέον μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Συνεπώς, το περιθώριο παράνομου κέρδους είναι πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, σε ποσοστό 70% τα ποτά-«μπόμπες» προέρχονται από την Βουλγαρία και κυρίως από ένα παράνομο εργοστάσιο κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Γι΄ αυτό το λόγο ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν έχουν σκοπό να αλλάξουν το θεσμικό και ελεγκτικό πλαίσιο αλλά και να ενισχύσουν με προσωπικό τις υπηρεσίες.

Α.ΣΤ.